Site pictogram De Russische Dwerghamster

BIJTEN

russische dwerghamster

Het zijn zulke goed gehumeurde diertjes dat het bijna moeilijk voor te stellen is dat ze bijten, maar toch kan het gebeuren dat je Russische Dwerghamster je bijt. Je moet het niet meteen persoonlijk opvatten er kunnen verschillende redenen voor zijn.

OORZAKEN VAN BIJTEN


Heeft jouw hamster je weleens gebeten?

Laden ... Laden ...

russische dwerghamster

BIJTERIGE HAMSTER – CAMPBELLI? HYBRIDE?

Het kan zijn dat je een van nature bijterige hamster hebt aangeschaft. Hier is misschien enige uitleg op zijn plaats. Rusjes zijn van nature eerder angstig dan agressief. Ze zijn eerder mild te noemen dan pittig.

De Russische Dwerghamster is dicht verwant aan de Campbelli Dwerghamster. Deze twee zijn zo verwant dat onderling fokken mogelijk is. Dit is dan ook veelvuldig gebeurd in het verleden. Het resultaat is een hamster die de eigenschappen heeft van beide soorten (hybride). Dit is niet altijd even positief, je kruist twee soorten die erg op elkaar lijken. Als je de Campbelli met de Rus vergelijkt dan zou je kunnen zeggen dat de Rus een makke merrie is en de Campbelli daarentegen een karaktervolle hengst.

Wat gebeurt er dan, je koopt een Russische Dwerghamster met het karakter van een Campbelli en daar wordt je in de meeste gevallen niet zo vrolijk van, al hoeft het niet in alle gevallen erg te zijn. Ik ben van mening als een diertje jong is dat je deze dan altijd tam kunt maken. Zie signalement voor het verschil tussen een Rusje en een Campbelli.
Heb je een hamster die maar blijft bijten dan kun je hem proberen te straffen. Dat klinkt inderdaad een beetje raar maar het werkt echt. Uit een onderzoek onder hamster eigenaren is gebleken dat de dieren hierop reageren en leren. Tik het diertje op zijn neus als hij weer eens bijt en zeg dan luid en duidelijk ‘Nee !’of ‘Foei!’, wat ook goed kan helpen is blazen. Zodra je hamster bijt blaas dan tegen hem aan, hij zal dit als onprettig ervaren en stoppen met het ongewenste gedrag, dit is een milde vorm van afstraffen.


russische dwerghamsterSCHUWE HAMSTER

Als je met een schuwe hamster te maken hebt dan kun je hem in het begin het beste door middel van een wc rol of bakje oppakken. Wacht totdat het diertje de rol ingaat en haal deze vervolgens uit de kooi. Nu kun je de rol naast je hand neerleggen even wachten totdat het diertje eruit en recht op je hand kruipt. Gebruik het liefst geen handschoenen! Hierdoor zullen de dieren nooit aan je geur kunnen wennen en wordt het tam maken moeilijker. Bijtgedrag hoort niet. Als je hamster bijt is er iets misgegaan bij het fokken, bij de socialisatie of de omgang. Heb je de hamster net gekocht en vertoond hij dit gedrag ga dan terug naar de winkel of fokker.


KNABBELEN VAN DE DWERGHAMSTER

Dit is typisch gedrag dat bij de Russische Dwerghamster hoort. Het komt met name voor bij jonge hamstertjes. Het knabbelen is een typisch licht bijtend gedrag dat de kleintjes met name bij je vingers/nagels doen. Ik denk zelf dat ze het uit jongigheid doen. We moeten niet vergeten dat Russische Dwerghamsters knaagdieren zijn en dus houden van knagen. Op jonge leeftijd weten ze nog niet dat ze niet aan je hand moeten knabbelen ze kennen het niet en proeven op deze manier hun omgeving.

VOORAL BIJ JONGE DIEREN

Vooral jonge rusjes hebben een aparte eigenschap dat ze gaan knabbelen. Ik leg dit altijd uit als een soort jongigheid. Gedrag waarbij de dieren met hun tandjes alles een beetje proeven.
Jonge hamstertjes moeten net als jonge hondjes en katjes, de hele wereld nog ontdekken. Wederom speelt ook hier de Fokker een belangrijke rol.

KNAAAGDIEREN KNAGEN

Hamstertjes zijn knaagdieren, dit houdt in dat knagen in hun natuur zit. Zodra ze een materiaal tegenkomen dat ze niet kennen, zetten ze even hun tandjes erin. Ze beginnen heel voorzichtig (knabbelen) en als het lekker proeft of ze denken dat het eetbaar is, dan gaat het knabbelen over in bijten. Dit heeft absoluut niets te maken met agressie, de dieren zijn aan het ontdekken en leren 😉
Wat je het beste kunt doen als je hamster dit bijvoorbeeld met jou hand of vinger doet, is meteen met je hand of vinger bewegen. Dit geeft een signaal aan het diertje dat het toch niet eetbaar is.

KNABBELEN NEEMT AF

Het knabbelen neemt af zodra de hamstertjes volwassen worden. Dit is ongeveer naar hun 12e levensweek.

Probeer maar eens je nagel te geven aan je (jonge) hamster, deze zal hier veel interesse voor hebben omdat het iets hards is. Hij zal er even aan knabbelen om te kijken of het eetbaar is en als hij het knabbelen lekker vind en jij doet je hand niet weg dan wil het weleens gebeuren dat hij iets harder gaat knabbelen.

Het knabbelgedrag heeft niets met tamheid te maken, het gedrag is iets wat bij jongere hamsters hoort en is met een paar dagen/weken verdwenen. Oudere hamsters kunnen het soms ook nog hebben maar zij knabbelen dan wat beheerster dan de jonge hamsters.

russische dwerghamster op hand

WAT KUN JE DOEN?

Het is vrij vervelend als je net een jong hamstertje hebt aangeschaft en deze vertoont dit gedrag. Dit kan namelijk erg lastig zijn als je ’m uit zijn kooi wilt halen en je daarvoor je hand aan hem aanbied zodat hij erop kan klimmen. In plaats van op je hand te klimmen gaat hij eraan knabbelen… ja maar dat is niet de bedoeling ’hallo, hamster doe eens niet’. Je kunt wel tegen hem gaan praten maar dat helpt niet 🙂 wat je kunt doen om het knabbelen te voorkomen is:

  1. Hij loopt weg want er is niets lekkers.
  2. Hij gaat aan je vinder knabbelen.
  3. Hij gaat aan je vinger likken. Dit gebeurt overigens niet vaak, misschien als je klamme handen hebt en je vingers een beetje zoutig zijn.

Je hoeft je om het knabbelen vaak geen zorgen te maken dit gaat vanzelf over naarmate de hamster volwassen wordt of het wordt een stuk minder.

Mobiele versie afsluiten