KRUIDEN

Kruiden kunnen op heel veel verschillende manieren worden toegepast. We kennen de geurkruiden, de keukenkruiden, de cosmetische, de verfkruiden en natuurlijk de medicinale kruiden. De laatste groep kruiden is wellicht de oudste en de meest gebruikte groep kruiden geweest. De geneesmiddelen die we nu kennen zijn veelal op chemische basis gemaakt en hebben deze groep kruiden verstoten, maar vergeten zijn ze zeker niet.

Vroeger waren mensen en dieren tijdens ziekte volledig afhankelijk van kruiden. Men kan wel zeggen dat kruiden destijds van levensbelang waren. De kruidenvrouwtjes moesten met de komst van de gevestigde medische stand ruimte maken en werden soms zelfs vervolgd vanwege hun activiteiten.

In de zestiende en zeventiende eeuw werden bij universiteiten speciale kruidentuinen ingericht om de planten te kunnen testen op hun medische werking. Heel veel van de geteste kruiden bleken inderdaad de al eeuwen oude werking te hebben die waarvoor ze bekend stonden.

Nadat de werkzame stoffen chemisch konden worden nagemaakt werd de kruidenkunde langzaam a zeker naar de achtergrond geschoven. Toch komt deze gewaardeerde kennis gelukkig weer bovendrijven. Veel artsen grijpen toch weer terug naar de kruiden, dit heeft met name te maken met de ontevreden resultaten van de hedendaagse geneeskunde. Vanuit de kruidenkunde en de homeopathie moet het lichaam – de mens – het dier als geheel worden bekeken, dus niet alleen het aangetaste deel, maar het geheel.

De kruiden die worden beschreven hebben allemaal een medicinale werking op het menselijke lichaam. Kruiden zijn bij lange na niet allemaal toegepast op dieren en laat staan hamsters. Wil je, je hamster behandelen met een kruiden middel of zalf, overleg dan eerst goed met de homeopaat of kruidenkundige.

HAMSTER KRUIDEN

Gebruik

Kruiden kunnen op verschillende manieren gebruikt worden.

 • Afkooksel Een afkooksel wordt gemaakt als er stoffen uit hardere plantendelen gehaald wil worden. Dit kunnen schorsen, wortels, stengels, zaden en bessen zijn.
 • Aftreksel Eigenlijk is dit thee. Het is een oplossing van het kruid in heet water.
 • Crème Dit is een smeersel van olie met water of vet met water en het gewenste kruid. Het voordeel van een crème is dat deze door de huid wordt opgenomen.
 • Kompres Er zijn twee vormen kompressen: nat en droog. Het natte kompres wordt gemaakt door een doek in het aftreksel te deppen en dan op de huid te leggen. Bij een droog kompres wordt het kruid direct op de huid gelegd.
 • Kruidenazijn Door kruiden in azijn te mengen geven deze hun geur, smaak en kracht aan de azijn.
 • Siroop Je kunt kruiden siroop maken door een aftreksel of tinctuur te mengen met suikerwater of honingwater. Dit soort siropen zijn minder goed geschikt voor dieren.
 • Tinctuur Door het trekken van kruiden in alcohol of ether wordt een vloeibaar extract verkregen, dit moeten we tinctuur.
 • Zalf Dit is een smeersel op basis van was, vet, vaseline of plantaardige olie, waaraan kruiden worden toegevoegd. Zalf wordt in tegenstelling tot crème niet door de huid opgenomen en dicht deze juist af.

Slimme planten

De stoffen die wij mensen uit de planten halen, zijn bijna altijd stoffen die eigenlijk voor de verdediging van de plant zorgen. Je moet erg goed uitkijken als je met kruiden werkt en laat je daarom ten alle tijde adviseren door een professional, omdat sommige kruiden zelfs in kleine hoeveelheden gevaarlijk kunnen zijn.

De planten zijn voortdurend bezig zichzelf te beschermen tegen schimmels, bacteriën en parasieten. Voor de bescherming maken ze stoffen aan, de werkzame stoffen. Sommige insecten die in aanraking komen met een bepaalde stof, gaan dood, maar de volgende generatie kan resistent zijn tegen deze stof. Dit houdt in dat de planten behoorlijk alert moeten zijn en zich ook moeten aanpassen. Een plant moet ook slim bezig zijn, als deze te veel energie verspilt aan het maken van afweerstoffen, dan zal de plant niet meer goed groeien. Als de plant te veel energie in de groei stopt dan kan er een tekort ontstaan voor de afweerstoffen.

Gifstoffen

Het is eigenlijk heel simpel, kruiden bevatten stoffen die kunnen genezen en doden. Enkele factoren die meespelen zijn: de aandoening, de genomen dosis en de gevoeligheid voor de stof. Vaak denken mensen dat natuurlijke middelen milder zijn dan chemische medicatie, dit is niet geheel waar. Voorzichtigheid is daarom geboden.

KRUIDEN BIJ AANDOENINGEN

BRANDWONDEN

 • Acanthus mollis: De wortels verslijmen eenvoudig en helpen bij brandwonden (kompres).

DIABETES

Gymnema, Kurkuma en Fenegriek kunnen de bloedsuikerspiegel verlagen. Met name Fenegriek zaden werken bloedsuikerspiegel verlagend.

Gymnema is mogelijk in staat om pancreascellen te regenereren en het aantal insulinereceptoren te vergroten. Andere kruiden, waaronder Knoflook, Brandnetel, Guggulu, Pau d’arco, Cat’s claw, Damiana, Galega, Neem, Bosbes en Ginkgo, helpen complicaties tegen te gaan door de bloedsomloop te verbeteren, de vaatwanden te versterken en oxidatieve schade te voorkomen. Lees hier meer over diabetes.

DIARREE

 • Acanthus mollis: Kan inwendig gebruikt worden als middel tegen diarree.
 • Aesulus hippocastanum: Middel tegen diarree.

Gezwellen

 • Acanthus mollis: Het blad wordt voor kompressen gebruikt om gezwellen te verzachten.

Slechte eetlust

 • Achillea millefolium: Van de bloemen, het blad kan een bittere thee getrokken worden die helpt bij een slechte eetlust.

Verkoudheid

 • Achillea millefolium: Van de bloemen, het blad kan een bittere thee getrokken worden die helpt bij verkoudheid en koorts.
 • Aconitum: Helpt tegen verkoudheid en koorts.
 • Kalmoes: Wordt tegen hoest gebruikt.
 • Adonis aestivalis: Wordt gebruikt als hoestmiddel.
 • Agastache foeniculum: Werkt verzachtend voor geïrriteerde luchtwegen.
 • Smalle Weegbree: Werkt slijmoplossend, bacterieremmend en ontstekingsremmend. Lees hier meer over de Smalle Weegbree

hamster kruiden