KLEUREN

De Russische Dwerghamster komt tegenwoordig in allerlei verschillende kleuren voor. De verschillende kleuren zijn ofwel ontstaan door een natuurlijke mutatie of een onnatuurlijke inkruising van de Campbelli Dwerghamster. De kleuren die via inkruising tot stand zijn gekomen noemen we hybride kleuren. In onderstaande overzicht kun je alle kleuren bekijken die bij de Russische Dwerghamster voor kunnen komen.

 


Russische Dwerghamster in wildkleur

Wildkleur (AA)

Wildkeur is de natuurlijke kleur van de Russische Dwerghamster. Zo ziet de Russische Dwerghamster er in het wild uit. Het is ook een erkende kleur.

Lees meer over de Wildkleur Dwerghamster


Blauw wildkleur (dd)Dwerghamster blauw wildkleur

Blauw wildkleur is de eerste mutatie die bij de Russische Dwerghamster voor is gekomen. Het is net als de Wildkleur een erkende kleur.

test

Lees meer over de Blauw wildkleur Dwerghamster

 


Mandarijn (Mama)Russische Dwerghamster Mandarijn

Russische Dwerghamsters met deze kleur zijn oranje/bruin van kleur. De kleur is niet erkend. Deze kleur komt ook voor met rode ogen, dan hebben we het over Mandarijn Roodoog (ppMama).

Lees meer over de Mandarijn Dwerghamster

 

 

 

 


Mandarijn Roomandarijn roodoogdoog (Mamapp)

Mandarijn Roodoog ontstaat als je een Mandarijn kruist met een Geel Wildkleur Roodoog. Dit is een Hybride kleur van de Russische Dwerghamster.

Lees meer over de Mandarijn Roodoog Dwerghamster

 

 

 


Camel (Mamadd)Russische Dwerghamster Camel

Camel is een lichtere variant van de Mandarijn. De Camel is ook geen erkende kleur. Deze kleur komt ook voor met rode ogen, dan hebben we het over Camel Roodoog (ddppMama)

Lees meer over de Camel Dwerghamster

 

 


Camel RoodCamel Roodoogoog (Mamaddpp)

Ook bij de Camel is een variant met rode ogen. Deze krijg je als je de Camel (Mandarijn x Blauw-wildkleur) met een Geel-Wildkleur kruist Dit is een hybride kleur. Dit is een Hybride kleur van de Russische Dwerghamster.

Lees meer over de Camel Roodoog Dwerghamster

 

 

 


Vies Bruin (mRussische Dwerghamster vies bruinm)

Vies Bruin is een grijs bruine kleur. De kleur wordt ook wel Roest of Brown genoemd. Dit is een Hybride kleur van de Russische Dwerghamster.

Lees meer over de Vies Bruin Dwerghamster

 

 

 

 

 


Russisch Blauw (a

Russische Dwerghamster Russisch Blauw

add)

Russisch Blauw is ene mooie diep blauwe kleur met een kin en buikvlekje.
Deze kleur komt heel zelden ook voor in een lichtere variant -> Licht Russisch Blauw. Dit is een Hybride kleur van de Russische Dwerghamster.

Lees meer over de Russisch Blauw Dwerghamster

 

 


Lilac Roodoolilac roodoog russische dwerghamsterg (aaddmm)

Lilac Roodoog lijkt veel op de Licht Russisch Blauwe kleur. Alleen heeft de lilac Roodoog rode ogen. Deze kleur komt ook voor met donkere ogen, dan hebben we het over Lilac Donkeroog (aaddmm) Ook deze kleuren zijn niet erkende kleur.
Dit is een Hybride kleur van de Russische Dwerghamster.

Lees meer over de Lilac Dwerghamster

 

 


Dove (aapRussische Dwerghamste rin de kleur Dovep)

Een Dove hamster heeft rode ogen en een bruine vacht. Ook hebben ze vaak een wit kinvlekje en buikvlek. Ook dit is geen erkende kleur. Dit is een Hybride kleur van de Russische Dwerghamster.

Lees meer over de Dove Dwerghamster


Chocola (aamm)chocolade dwerghamster

Dit is net als Dove een mooie bruine kleur. Alleen hebben Russische Dwerghamsters met deze kleur hele donker rode ogen die bijna zwart zijn.  Deze kleur hoort ook bij de niet erkende kleuren. Dit is een Hybride kleur van de Russische Dwerghamster.

Lees meer over de Chocola Dwerghamster

 

 

 

 


Zwart (zwarte dwerghamsteraa)

De zwarte kleur bij de Russische Dwerghamster is erg mooi, het is een echt diep zwarte kleur. Zwarte Russische Dwerghamsters hebben een wit kin- en buikvlekje. Ook deze kleur is niet erkend.
Dit is een Hybride kleur van de Russische Dwerghamster.

Lees meer over de Zwart Dwerghamster

 

 


Geel Wildkleur RooGeel wildkleur Dwerghamsterdoog (pp)

Geel Wildkleur Roodoog heeft zoals de naam al zegt rode ogen. De kleur lijkt een beetje op Blauw wildkleur maar dan in Geel/bruin. Ook deze kleur is niet erkend. Dit is een Hybride kleur van de Russische Dwerghamster.

Lees meer over de Geel Wildkleur Roodoog Dwerghamster

 


Blue Fawn (ddppBlue Fawn Russische Dwerghamster)

Blue fawn is een combinatie van twee kleuren: Blauw wildkleur en Geel wildkleur. De genetische code van deze kleur is: ddpp. Dit is een Hybride kleur van de Russische Dwerghamster.

Lees meer over de Blue Fawn Dwerghamster

 

 


Beige (ddppmmBeige Russische Dwerghamster)

Dit is een beetje een gebleekte bruine kleur. Een andere variant van deze kleur is Beige blond (ddppmm). Ook dit is geen erkende kleur. Dit is een Hybride kleur van de Russische Dwerghamster.

Lees meer over de Beige Dwerghamster

 

 

 

 


UmbrousRussische Dwerghamster Blauw wildkleur

Umbrous is eigenlijk een Wildkleur maar dan een stuk donkerder. Umbrous is een verdonkeringsfactor bij de Russische Dwerghamster.

Lees meer over de Umbrous Dwerghamster

 

 


Wit Donker Roodoog (Pepeddmm)

Deze kleur is spierwit met donker rode ogen. Ook deze kleur is niet erkend.
Dit is een Hybride kleur van de Russische Dwerghamster.


Imperial

Imperial is een geval apart kun je wel zeggen. Het is niet echt een kleur of mutatie. Imperial zorgt er alleen voor dat de buik van de Russische Dwerghamster spierwit wordt.


Champagne (aaChampagne Dwerghamsterddppmm)

Dit is een ingewikkelde kleur die bestaat uit meerdere kleuren. De Russische Dwerghamster heeft rode ogen en is licht bruinig van kleur. Dit is een Hybride kleur van de Russische Dwerghamster.

Lees meer over de Champagne Dwerghamster

 


Merle (MeMerle Wildkleur Russische Dwerghamsterme)

De Merle Russische Dwerghamster is geen kleurslag maar een tekening. Deze tekening kan met vrijwel alle kleuren gecombineerd worden.

 

 

 


Pearl (Pepe)Dwerghamstervoer

Pearl is bij de Russische Dwerghamster net als Merle een tekening en dus geen kleurslag. Je kunt Pearl net als Merle met verschillende kleuren combineren.

 

 

 


BrindleBrindle Dwerghamster

Een apart kleurtje dat niet genetisch is en niet teruggefokt kan worden. Een mooi foutje van de natuur, waardoor de Russische Dwerghamster een Blauw/Gele kleur krijgen.

Lees meer over de Brindle Dwerghamster

 

 


Gevlekt (Mimi)

Net als bij de Merle en de Pearl Russische Dwerghamster hebben we het hier niet over een kleurslag maar over een tekening. Dit is een Hybride kleur van de Russische Dwerghamster.


Piebald

Net als bij de Merle, Pearl en Gevlekte Russische Dwerghamster is Piebald een tekening en geen kleurslag.
Dit is een Hybride kleur van de Russische Dwerghamster.


Golvend haar

Deze grappige haarstructuur zorgt ervoor dat de Russische Dwerghamster een ‘out of bed’ look krijgt. De haren zijn golvend en zien er warrig uit. Deze mutatie is in 2007 voor het eerst opgedoken.


HYBRIDE KLEUREN

Hybride betekend dat er een andere soort aanwezig is. In de praktijk komt het erop neer dat er Campbelli bloed is ingekruist. Een Hybride Russische Dwerghamster is dus niet zuiver en vertoond eigenschappen van beide soorten, zowel Campbelli en Russische Dwerghamster. Je kunt aan het eind van deze pagina meer lezen over de verschillen tussen beide soorten.


ZUIVERE DWERGHAMSTER KLEUREN

Een zuivere Russische Dwerghamster is niet Hybride en heeft dus geen Campbelli bloed in zijn lijn. Of er überhaupt nog zuivere Russische Dwerghamsters in Nederland bestaan is lastig te zeggen, je kunt namelijk nooit 100% zeker zijn dat er ergens heel ver weg niet eens iets door elkaar is gefokt. Wat de meeste fokkers op dit moment aannemen is dat als er 5 generaties lang geen hybride is opgedoken dat de Dwerghamster dan zuiver genoemd mag worden. He tis heel belangrijk om hier bewust mee om te gaan als fokker zijnde.


ERKENDE DWERGHAMSTER KLEUREN

Er zijn enkele kleuren die erkend zijn. Dit betekend dat de kleur stabiel gefokt kan worden en er een duidelijke kleurbeschrijving bestaat, de zogenaamde “Standaard” De volgende kleuren zijn in Nederland erkend:

  • Wildkleur
  • Blauw Wildkleur
  • Pearl

Alle overige kleuren zijn niet erkend.


PINK EYED

Deze mutatie komt bij de Campbelli Dwerghamster weg en zorgt er eigenlijk voor dat het zwarte pigment wordt ontrokken. Hierdoor hebben de dieren rode ogen. De genetische code is pp.


MOSCOW

Het Moscow gen is van de Campbelli Dwerghamster afkomstig. Het geeft de hamster vanaf de geboorte rode oogpunten. De ogen verkleuren later naar zeer donker rood wat bijna zwart lijkt.


DRAAIKOP

Bij de bruin gerelateerde kleurtjes zoals vies bruin, chocola, beige, champagne etc. kan een afwijking voorkomen die we “draaikop” noemen. Bij de draaikop afwijking staat de kop scheef op de romp. Deze wordt met name tijdens stress scheef gehouden door de hamster. Bij de kleintjes kun je het ook al goed zien. Op latere leeftijd (rond 2 weken) kunnen oriëntatie stoornissen voorkomen.

Het is belangrijk om te weten dat deze afwijking kleurgebonden is en niet makkelijk eruit gefokt kan worden. De meningen zijn verschillend wat afkomst van deze afwijking betreft maar met zekerheid kan er gezegd worden dat deze met name bij hybride hamsters met een Moscow-kleur (Russisch Blauw bijv.) voorkomt.