SYRISCHE HAMSTER

GESCHIEDENIS VAN DE SYRISCHE HAMSTER

De Syrische Hamster (Mesocricetus auratus), ook wel Goudhamster of Syrische goudhamster genoemd wordt is een knaagdier uit de familie Cricetidae. Hij komt oorspronkelijk voor in Syrië (Alleppo). Het dier wordt veel gehouden als huisdier en in laboratoria, en is de bekendste Hamstersoort. In het wild is hij helaas bedreigd. In 1839 werd de soort ontdekt door de Britse zoöloog George Robert Waterhouse. Rond 1930 werd er in Syrië een vrouwtje met twaalf jongen ontdekt, en overgebracht naar de Hebreeuwse Universiteit in Jeruzalem. In 1931 werden nakomelingen van deze dieren naar Engeland gebracht. Alle goudhamsters die tegenwoordig als huisdier worden gehouden, stammen waarschijnlijk af van deze dieren. Over het leven van de schuwe in het wild levende goudhamster is tot op heden nagenoeg niets bekend.

syrische hamster


SIGNALEMENT VAN DE SYR

De goudhamster is een 12,5 tot 17,5 centimeter groot knaagdier met een klein staartje van zo’n 15 millimeter. Hij kan 100 tot 200 gram wegen. De wildkleur heeft een oranjekleurige vacht met een grijs-witte onderzijde. Er loopt een donkere streep van zijn wang tot de nek. Ook de haren op zijn rug en voorhoofd hebben donkere uiteinden. edomesticeerde dieren komen in meerdere kleurvarianten voor, zoals zwart, oranje, wit, crème, off-white (gebroken wit) en bruin. Ook zijn er hamsters met vlekken, witbanden (een witte buik en rug) en extra lange haren. Deze hamsters hebben hun geurklier aan de zijkant zitten.


syrische hamsterVACHTSOORTEN

KORTHARIGE HAMSTERS

Deze vachtsoort is de oorspronkelijke vachtsoort van de Syrische hamster. De hortharige hamster heeft een korte dichte vacht, welke plat op het lichaam ligt. Kortharige hamsters kunnen zowel de satijn- als rexstructuur hebben. Deze vachtsoort is bij beide geslachten hetzelfde.

LANGHARIGE HAMSTERS

De langhaar komt oorspronkelijk uit Amerika, waar hij Angora werd genoemd. In de V.S worden dit ook wel teddyhamsters genoemd, vanwege hun knuffelige vacht.
Deze hebben een zeer zachte beharing die in het ideale geval enkel centimeters lang is. De vacht van de mannetjes wordt vaak langer dan die van de vrouwtjes.
Er hamsters bekend met een haarlengte van maarliefst 8 cm lang… maar dit zijn echte uitzonderingen. De meeste hamsters hebben op een paar plekken langere vacht en mestal is dit aan de achterkant van het lichaam op de kont., terwijl de rest van het lichaam korter behaard is. Deze haarsoort heeft meer verzorging nodig, De vacht gaat namelijk snel klitten en moet dus regelmatig geborsteld te worden. Met een tandenborstel en een fijn jammetjes zul je de vacht netjes kunnen houden, je moet het wel een paar keer oer week moeten borstelen en minimaal één keer per week moeten ontwarren. Bedenk daarbij ook dat het lastig kan worden als je, je dieren in zaagsel wilt huisvesten, het zaagsel gaat namelijk in de haren zitten en kan makkelijker gaan klitten.


SATIJNBEHARING

Deze is ontstaan in 1969 en in korte tijd zijn deze diertjes razend populair geworden. De satijnfactor vererft dominant. Hamsters met deze beharing hebben dezelfde lichaamsbouw als de andere vachtsoorten. De vacht van een satijn is kort en mag niet wollig zijn. Ze is dicht ingepland en geeft een prachtige diepe glans. Deze vachtsoort komt ook voor bij langharige hamsters en bij de rexbeharing. De satijnbeharing komt in alle kleurvarianten voor.. Toch lijkt de kleur bij een satijn wat dieper door de satijnfactor, dit zie je vooral bij rood- en zwartgetinte hamsters goed.
Let op! Als je twee satijn hamsters met elkaar kruist kun je schaars behaarde jongen krijgen, daarom worden hamsters met satijnbeharing vrijwel altijd gekoppeld aan een normaal gehaarde hamster.


REXVACHT

We weten niet precies wanneer deze vachtsoort is ontstaan maar in elk geval waren in het jaar 1970 de eerste dieren met deze beharing te zien op tentoonstellingen. De lichaamsbouw is dezelfde als bij de andere hamsters Bij deze beharing is de vacht kort en staat enigszins omhoog. Bij de korte vacht krijgt deze een plucheachtig uiterlijk en bij de Lankhaar een golvend effect. Rexen hebben ook gekrulde snorharen. De eerste Rexen hadden vaak last van een slechte vacht en dit probleem wil tegenwoordig ook nog weleens voorkomen. Rexhamsters komen in alle kleurvarianten voor.  Door het kruisen van Rexhamsters met langhaar hamsters zijn er nu ook hamsters die beide eigenschappen hebben. Deze hamsters hebben lang haar dat enigszins gekruld is.


syrische hamster

VACHTKLEUREN VAN DE SYR

GOUD

Aan deze vachtkleur heeft de Goudhamster zijn naam te danken. Dit is zijn oorspronkelijke wildkleur, dus de kleur die in het wild voorkomt. Het is een goudbruine vachtkleur met een zwarte ticking en de ogen zijn altijd donker van kleur. De grondkleur (vacht dicht bij de huid) is altijd grijs, zowel op de donker als de lichte gedeeltes.


GOUD MET WITTE BUIK

Deze kleur lijkt in eerste instantie veel op de gewone goudhamster kleur, maar de grondkleur op de buik is bij deze kleur altijd wit, terwijl die bij de gewone hamster grijs is. Dieren met deze kleurslag worden in het algemeen niet met elkaar gekruist i.v.m. lethale factor.


GUINEA GOLD

Deze kleur wordt ook wel “Rust”genoemd. Het is een oranjebruine vacht met een licht bruine ticking. De kaakstreep is donker roestbruin en de ogen zijn donkerbruin en de oren donkergrijs.


GEEL

Gele hamsters hebben een warme gele kleur zoals de naam al doet vermoeden met een zwarte ticking en zwarte kaakstrepen. De grondkleur is crème en de buik vaalwit.


SEPIA

Deze kleuren hebben een bruingele tot beige beharing met een donkergrijze ticking en de buik is zacht grijs. De oortjes zijn vaak donkergrijs en de ogen donkerbruin.


GRIJS

Grijze goudhamsters hebben een grijze kleur met een zwarte ticking en een lichtgrijze buik, de oren zijn donkergrijs en de oogjes donkerbruin.


ORANJE

Deze kleurslag wordt ook wel “Cinnamon”genoemd.
Deze hebben een warme oranje vachtkleur met een lichte bruine ticking. De buikkleur is licht, de oren zijn bruin en de ogen zijn donkerrood. De kaakstreep is bruin.


LILAC

Is een zacht grijze kleur met een subtiele lila ticking. Het buikje is lichter van kleur, de oren zijn lichtbruin en de ogen donkerrood. De kaakstreep is donker lilac.


syrische hamster

EENKLEURIGE SYRREN

ALBINO

Deze zijn geheel wit met vleeskleurige oren (roze) en altijd rode ogen. Wit met rode ogen. Deze hamsters hebben een stralende witte vacht en rode ogen, in tegenstelling tot de albino hebben deze donkergrijze oren.


WIT MET DONKERE OGEN

Deze lijkt ook weer erg op de albino maar hier heeft de hamster geen rode ogen maar zwarte oogjes, de oren hebben wel dezelfde kleur als bij de Albino (vlezig roze).


DONKER SEPIA

De haarpunten van deze kleurslag zijn diep donkerbruin, bijna zwart zelfs. De onderliggend kleur is Beige net als de pootjes en ringen rond de ogen. De buikkleur is heeft dezelfde kleur als de rest van het lichaam, de oortjes zijn donker en de ogen zijn zwart.


ZILVER SEPIA

Deze lijken heel veel op de donker Sepia, maar alles wat bij de donker sepia beige is is bij deze kleur zilverwit en de ogen zijn donkerbruin.


CREME MET RODE OGEN

Deze kleurslag heeft een warme roomkleurige vacht met een vaak wat bleker buikje en de oren zijn leverkleurig en de ogen zijn altijd rood.


CREME MET DONKERE OGEN

Deze kleur kenmerkt zich door een warm abrikooskleurige vacht, donkere ogen en donkergrijze oortjes.


ZWART

Deze kleur hoort helemaal gitzwart te zijn zonder andere kleuren er doorheen. In de praktijk gaat dit vaak niet op en hebben de dieren vaak witte voetjes en wat kleine witte vlekjes op de buik en keel. De oortjes hebben vaak een wat lichtere tint. De oogjes zijn zwart.


CHOCOLADE

Deze hebben over het hele lichaam een diep chocoladekleurige vacht. De oortjes zijn bruin en ogen zijn zwart.


CHAMPAGNE

Dit is een naar lila neigende zacht grijze tint. Hamsters met deze kleur hebben zo goed als altijd rode ogen.


KOPER

Deze hebben een oranjebruine beharing met een vaak wat lichter buikje. De oren zijn bruingrijs en de ogen zijn diep donkerrood.


DUIFGRIJS/DOVE

Deze tint is een tere duifgrijze tint met rode ogen.


VACHTPATRONEN VAN DE SYR

syrische hamsterWITBAND

De witband hamsters hebben een gekleurd lichaam en in het midden een witte band die over de rug, zijkant en buik loopt. De band is zo recht en scherpmogelijk afgetekend. De band kan met alle kleuren worden gecombineerd.


GEVLEKT

Hamsters met dit patroon zijn voornamelijk wit gevlekt. De eerste gevlekte hamsters werden in 1947 geboren. Ze komen in allerlei verschillende kleuren voor. De perfecte gevlekte hamster heeft de vlekken over zijn hele rug verdeeld. Sommige hamsters hebben grote kleurvlekken in plaats van vlekjes en andere zien er helemaal niet gevlekt ui. Gevlekte hamsters kunnen twee verschillende kleuren ogen hebben. Ze hebben allemaal een witte buik en een wit blesje.


SCHILDPAD

Deze kleur komt ook voor bij katten. Deze kleur wordt bij hamsters gefokt door geslachtsgebonden geel in te kruisen, daardoor is de goudkleurige schildpadhamster goud met variërende gele vlekken in zijn vacht. Net als bij de katten komt deze kleur bijna alleen voor bij vrouwelijke dieren. De vacht heeft bijna altijd twee verschillende haarkleuren die in lapjes over het hele lichaam verspreid zijn. Hoe meer lapjes, en hoe scherper deze afgetekend zijn hoe beter. Één van de twee kleuren is altijd geelachtig, de andere kleur kan zwart of bruinachtig zijn. Deze tekening kan ook goed gecombineerd worden met wit, dit wordt dan driekleur genoemd.


ROAN

De vacht van een Roan is wit met hier en daar gekleurde haren. De gekleurde haten zitten vooral op de kop of rond de kop en de hoeveelheid kleur op het lichaam verschilt per hamster. Let op! Kruis nooit twee Roan hamsters met elkaar, daarvan komen witte hamsters met heel kleine ogen of zelfs helemaal geen ogen.


VERDONKERINGSFACTOR

Het gen dat verantwoordelijk is voor het donkerder worden van de vacht wordt ook wel “sooty”genoemd (roet). De verdonkerde goudkleur is donkergoud met grijze halve manen en buik, net alsnog de hamster wat grijs over zich heen heeft gestrooid.


GEDRAG

De goudhamster is een nachtdier, dat voorkomt in de steppen en woestijnen van Aleppo, Syrië. Overdag verblijven ze in een zelf gegraven ondergronds hol, tot twee meter diep. ’s Avonds komt hij tevoorschijn.  De goudhamster is een solitaire soort, die agressief is tegenover soortgenoten. Hij heeft een uitstekend gehoor en reukvermogen. Waarschijnlijk kan de goudhamster individuen uit elkaar houden door middel van geur.


VOEDING

Hij voedt zich voornamelijk met gras en granen, maar ook ander plantaardig materiaal als zaden en noten, en dierlijk materiaal als insecten (waaronder kevers, vliegen, mieren, kakkerlakken, wantsen en wespen), wormen en slakken staan op zijn dieet. Met zijn wangzakken vervoert de goudhamster het voedsel naar een ondergrondse opslagplaats.


VOORTPLANTING VAN DE SYR

In het wild krijgt een goudhamster een nestje in een hol, dat tot één meter onder de grond ligt. Hier krijgt de goudhamster zo’n 4 tot 20 jongen per keer, al ligt het gemiddelde op 8 jongen per worp. De goudhamster kan wel zeven worpen per jaar krijgen. De draagtijd is 16-18 dagen. Na twee dagen gaan de oogjes open, worden ze ongeveer drie weken gezoogd en zijn de jongen met vijf weken geslachtsrijp. De goudhamster wordt gemiddeld 1,5 tot 3 jaar oud. Goudhamsters vertonen “draagverstarring”. Als een hamster wordt opgepakt, houdt hij zich stijf. Jongen kunnen zo sneller worden vervoerd door de moeder bij gevaar.


GESLACHTSONDERSCHEID

Het verschil tussen de geslachten herken je aan de afstand tussen de anus en de geslachtsopening. Bij de mannetjes zitten deze verder uit elkaar dan bij de vrouwtjes. Volwassen mannetjes zijn herkenbaar aan de balzak. Als je de hamsters van bovenaf bekijkt zul je zien dat het vrouwtje een mooi afgerond achterwerk heeft, terwijl de balzak van het mannetje een puntig uiteinde bezorgt.


EEN MANNETJE OF EEN VROUWTJE?

Syrische Hamster

Bij de fokker of in een professionele, goede dierenwinkel kunnen ze je wel vertellen of je een vrouwtje of mannetje hebt. Als ze dat niet met zekerheid kunnen moet je zelf even op de volgende punten letten:

  • Het geslachtsorgaan van een vrouwtje zit erg dicht op de anus. dus twee puntjes bij elkaar.
  • Een vrouwtje heeft aan beide kanten tepels, deze zijn, als de hamsters nog jong zijn, erg moeilijk te zien.
  • Een vrouwtje heeft een ronde kont.
  • Bij een mannetje zitten de geslachtsorganen ver van elkaar. Er wordt als het ware een streepje gevormd terwijl je bij een vrouwtje een kaal plekje zult zien.
  • Bij een mannetje zie je een aanhangsel aan de kont “de ballen”. Dit is (bijna) niet te zien als ze nog jong zijn.

HUISVESTING VAN DE SYR

De minimumafmetingen van een hamsterkooi voor een Syrische hamster zijn 100 cm bij 50 cm. Elke hamster heeft ook een looprad nodig, voor een Syrische hamster moet deze minimaal een doorsneden hebben van 28 cm. Verder zul je er rekening mee moeten houden dat deze hamstersoort graag graaft en dat er dus genoeg bodembedekking aanwezig moet zijn.