Geen categorieVoeding

Krekels levend aan de Hamsters voeren

Krekels zijn misschien niet de eerste snack die je te binnen schiet, maar ze zijn best geliefd bij dwerghamsters. Sommige mensen zullen hiervan gruwelen, maar voor de dieren is het een lekkere versnapering! Ik heb mijn hamstertjes al eerder een keer levende meelwormen gegeven. De meelwormen waren eenvoudig te voeren omdat ze vrij stil liggen… de krekels zijn een heel ander verhaal, want die springen natuurlijk weg!

krekels levend voeren aan hamster
ECHTE JAGERS!

insect krekels en beestjesWat je bij de meelworm niet zag, komt nu heel erg naar voren, namelijk het jagers instinct van de dieren. Vooral dwerghamsters en goudhamsters zijn erg fanatiek in het pakken van de krekel. Eenmaal te pakken weten ze precies hoe ze ermee om moeten gaan. Dit laatste is heel bijzonder, want het is geen aangeleerd gedrag. De dieren hebben het immers nooit van hun ouders geleerd of gezien. Dit is dus puur instinct.

IN HET WILD JAGEN ZE OOK OP KREKELS

insectWij zien natuurlijk schattige bolletjes die geen vlieg kwaad doen, maar in het wild doen ze naast het verzamelen van zaadjes ook jagen op andere dieren zoals insecten en slakken. Dit heeft er namelijk mee te maken dat de dieren dierlijke eiwitten nodig hebben in hun dieet. Muizen, Dwerghamsters, Hamsters, Gerbils en Ratten hebben allemaal eiwitten nodig in hun dieet. Dit zie je ook terug in hun voedingsgedrag. Voor de rest zijn het allemaal zaadeters en eten ze voor een heel klein gedeelte (< 10%) vezels.

VERSCHIL IN KNAAGDIEREN

Toch zijn er grote verschillen in knaagdieren. Zo kijken ratten bijvoorbeeld niet om naar een levende krekel. De redenen kunnen uiteen lopend zijn, zo kan het zijn dat hun dieet al voldoende eiwitten bevat of hebben ze op deze leeftijd geen extra eiwitten nodig. Vooral jonge, drachtige en zogende dieren hebben een grotere eiwit behoefte. De gerbils keken ook niet om naar de krekel, ze pakten hem wel, maar aten hem niet op. Het pakken was een reflex dat gericht was op het pakken van iets bewegends. Dit is meer uit bescherming.

voedingswaarde levende krekels

TIJDENS DE JACHT OP KREKELS HERKEN JE DE HAMSTERS NIET WEER!

insectHet klinkt misschien raar, maar als het jagers instinct naar boven komt dan herken je, je dier heel even niet meer. Als je op dat moment je hamster zou willen oppakken, is de kans heel groot dat hij in je vinger zal bijten! Ze zijn echt in vechtmodus.

Ik heb tijdens het krekel voeren iets heel vreemds waargenomen bij de hamsters. Ik heb een koppeltje dat al maanden bij elkaar zit en heel gemoedelijk met elkaar leeft. Tijdens het voeren van de krekels heb ik het mannetje uit het verblijf gehaald en in een kleiner verblijf gezet samen met de krekel. Ik kan de krekel namelijk niet bij de hamsters in doen omdat hij zich eenvoudig overal kan verstoppen en het jagen dan niet goed te zien is. Het mannetje is het Mandarijntje in de video hieronder. Hij gaat heel fanatiek achter de krekel aan en eet deze meteen op. Het jagers instinct komt er bij hem heel goed uit. Na het voeren moet ik even wachten voordat ik hem kan oppakken. Hij moet weer even bij zinnen komen. Als ik hem uit het verblijf oppak gedraagt hij zich weer heel normaal en kan doe ik eerst pootje over met hem om er zeker van te zijn dat hij weer rustig is. Op het moment dat ik hem weer terugzet bij zijn vrouwtje, valt hij haar meteen aan en ook zeer agressief en heftig. Deze mate van agressie heb ik zelden gezien bij dwerghamsters. Het is me daarna niet meer gelukt om deze twee met elkaar te koppelen. Hij kon na een week wel gekoppeld worden aan een ander vrouwtje. Ik durf niet te zeggen of het een samenloop van omstandigheden is of dat de krekel daar iets mee te maken had, maar het is in ieder geval wel iets om zeker rekening mee te houden als je dieren in koppels houdt.

Vind je het echt niks om ze levend te voeren dan kun je ook altijd nog gedroogde krekels voeren.

Geef een reactie

error: Content is protected !!

Ontdek meer van De Russische Dwerghamster

Abonneer je nu om meer te lezen en toegang te krijgen tot het volledige archief.

Lees verder