HAMSTERKOOI

dwerghamster
Mijn kooi moet minimaal 70 x 50 cm groot zijn

De hamsterkooi/hamsterverblijf kan beter te ruim zijn dan te klein. Dwerghamsters zijn dan wel klein, maar hebben erg veel energie en daardoor ook ruimte nodig om hun energie kwijt te kunnen.

De kooi hoeft niet ingericht te worden op klimmen, maar juist wel op graven en ontdekken. Deze dieren leven namelijk in het wild in ondergrondse holen. Het zou mooi zijn als ze hun graafgedrag kunnen blijven uitvoeren. Omdat de kooi het beste op graven kan worden ingericht is een traliekooi eigenlijk niet ideaal. De hoge laag bodembedekking zal snel uit de traliekooi vallen en daarbij kunnen de dieren gaan klimmen in de tralies of erin bijten. Tralieknagen is niet alleen vervelend voor het baasje, maar ook nog eens schadelijk voor de tanden. Ik raad daarom traliekooien af. De ideale hamsterkooi is naar mijn idee een terrarium waarbij je de hamster vanaf de voorkant kunt benaderen.

ADVIES VOLGENS HET PVH (Platvorm verantwoord huisdierbezit) “Kleine muizen en hamsters ten minste 0,3 m² , bijvoorbeeld kleine gerbils (Gerbillus, Dipodillus), dwergstekelmuizen (acomys spinosissimus), Eurazische dwergmuizen (Micromys minutus),  cactusmuizen (Peromyscus eremicus, hertmuizen (Peromyscus maniculatus) en dwerghamsters (Phodopus).”

HOE GROOT MOET EEN DWERGHAMSTER VERBLIJF ZIJN?

Er zijn op dit moment geen wettelijke minimummaten vastgesteld. Er zijn enkel richtlijnen die omschrijven hoe een dwerghamster gehouden moet worden, te weten (Artikel 2.76o. Huisvesting en afleidingsmateriaal). Een gezelschapsdier moet gehouden worden in een daarvoor geschikte ruimte. Dit houdt tenminste in dat:

  1. het dier over voldoende bewegingsruimte beschikt
  2. de ruimte en de daarin gebruikte materialen zijn aangepast aan de fysiologische en ethologische behoeften van het dier;
  3. het dier zo nodig bescherming wordt geboden tegen slechte weersomstandigheden, roofdieren en gezondheidsrisico’s;
  4. bij huisvesting van een hoog drachtig of zogend dier, het met haar jongen de beschikking heeft over voldoende en geschikte nestruimte;
  5. het dier niet ten gevolge van de wijze waarop het gehuisvest is onnodige angst en stress ervaart;
  6. het aantal en de samenstelling van dieren en diersoorten per verblijf zodanig is dat dit niet het welzijn of de gezondheid van het dier nadelig beïnvloedt.

Persoonlijk vind ik 100 x 40 of 100 x 50 cm een prettige maat voor dwergjes. Het geeft ruimte voor het dier, maar ook voor jezelf om het lekker in te richten.

ADVIES VOLGENS HET LICG
(Landelijk informatiecentrum Gezelschapsdieren) Er is wel een advies voor de grootte van de kooi voor een dwerghamster. Dat is 70 x 50 cm en komt neer op 3500 cm2.

WAAR MOET DE HAMSTERKOOI STAAN?

Het is goed om even stil te staan bij de plek waar de hamsterkooi moet komen te staan. Is dat in de woonkamer of op de slaapkamer? In de woonkamer zou een plek iets verder van de TV ideaal zijn, maar niet bij het raam in verband met de zon. 

  • Zet je kooi op een droge en temperatuur vaste plek. (Goede temp. Voor een dwerghamstertje is tussen de 15 en 21 C°)
  • Buiten bereik van andere huisdieren (bijvoorbeeld kat of hond)
  • Niet in de felle zon.
  • Niet op een lawaaierige plek, je hamster heeft overdag rust nodig
  • Heb je een traliekooi? Zet de kooi dan nooit te dicht bij de gordijnen, de hamster zal het namelijk niet kunnen laten om er een paar stukjes vanaf te knagen en voor zijn nestje te gebruiken.

SCHOONMAKEN VAN DE HAMSTERKOOI

Hamsters maken niet echt veel rommel, ze stinken vergeleken met andere knaagdieren ook niet. Het zijn schone diertjes die veelal 1 hoekje in hun kooi kiezen om hun behoefte te doen. Dit ene hoekje kan naar een paar dagen wel wat natter gaan worden en daarom is het handig om het hoekje, ook wel plashoekje genoemd, regelmatig schoon te maken.

Een kooi kan in het algemeen met een sopje worden gereinigd, maar het is wel belangrijk om het verblijf één keer in de zoveel tijd goed te ontsmetten. Dit in verband met mogelijke parasietjes, urine resten en bacteriën.  Er zijn verschillende middelen die je hiervoor kunt gebruiken. Vergeet de speeltjes en andere kooi onderdelen niet mee te nemen tijdens de schoonmaak.

TERRARIUM ALS VERBLIJF VOOR DWERGHAMSTER

hamster terrarium
Terrarium met schuifdeur voor hamster of dwerghamster

Het terrarium is mijn favoriet! Heerlijk met de schuifdeurtjes aan de voorkant heb je zoveel contact met je hamster. Een terrarium is net als een aquarium van glas gemaakt een groot verschil is de dichte vorm van het terrarium. Waar een aquarium een open bovenkant heeft, heeft een terrarium dit niet. Een terrarium heeft meestal schuifdeuren of valdeuren aan de voorkant.

Voordelen Terrarium: Zeer makkelijk contact met je hamster. Het dier wordt altijd vanaf de voorkant benaderd. Makkelijk schoon te maken met een schepje bijv. Ook kun je, je hamster goed bewonderen in zo’n glazen bak. Tevens is er geen sprake van tocht en ze zijn in grote tot zeer grote maten verkrijgbaar. Dankzij de dichte vorm van een terrarium kan er veel bodembedekking in zonder dat je rommel naast het verblijf krijgt.  Een terrarium is  een geschikt verblijf voor zowel dwerghamsters als ook Goudhamsters, omdat ze nauwelijks klimmen en gebruiken de tralies dus niet. 

Nadelen Terrarium: Terrariums zijn net als aquariums zeer breekbaar en zwaar.

AQUARIUM ALS VERBLIJF

terrarium hamster knaagdier
Aquarium als verblijf voor een hamster of dwerghamster

Een aquarium is gemaakt van glas en heeft een open bovenkant en is in verschillende maten verkrijgbaar.

Voordelen: Makkelijk schoon te maken met een schepje bijv. Ook kun je, je hamster goed bewonderen in zo’n glazen bak. Tevens is er geen sprake van tocht en ze zijn in grote tot zeer grote maten verkrijgbaar. Dankzij de dichte vorm van een aquarium kan er veel bodembedekking in zonder dat je rommel naast het verblijf krijgt.  Een aquarium is  een geschikt verblijf voor zowel dwerghamsters als ook Goudhamsters, omdat ze nauwelijks klimmen en gebruiken de tralies dus niet.  Aquariums zijn vaak vrij goedkoop en tweedehands goed verkrijgbaar. 

Nadelen: Een aquarium zou altijd afgesloten moeten worden door middel van een deksel bijvoorbeeld. Al zijn dwerghamsters geen goede klimmers, het lukt ze soms toch “te makkelijk” om uit een aquarium te ontsnappen. Via een hoge laag bodembedekking en een huisje die net iets hoger staat kunnen ze toch een sprongetje naar de rand wagen en met een beetje gelukt krijgen ze grip om eruit te klimmen. Verder is een aquarium vrij zwaar en niet altijd geschikt voor kinderen vanwege de breekbaarheid van het glas. 

Traliekooi Hamsterkooi

De traliekooi heeft vaak een dichte onderbak, de bovenzijde van de kooi bestaat voornamelijk uit horizontale tralies. Deze kooi zijn verkrijgbaar in heel veel verschillende soorten en maten. Ook bestaan deze kooi vaak uit twee verdiepingen.

Voordelen Traliekooi: De traliekooi heeft een perfecte ventilatie. De kooien zijn verkrijgbaar in heel veel verschillende soorten en maten, de keuze is dus reuze. Er zijn tegenwoordig ook traliekooien met hogere onderbakken verkrijgbaar waardoor een hogere laag bodembedekking mogelijk is.

Nadelen Traliekooi: Door de open structuur van de kooi komt er vaak en veel rommel naast de kooi te liggen. Bodembedekking dat uit de kooi valt bijvoorbeeld. De hamstertjes kunnen gaan ‘tralieknagen’ en de meegeleverde onderdelen van de kooi, zoals een looprad zijn vaak te klein. Hamsters kunnen gaan tralieklimmen. Dit is een bijzonder fenomeen, waarbij de hamster in de tralies klimt en zich vervolgens laat vallen. Dit kan voor ongelukken zorgen.


DE HAMSTERKAST

foto van hamsterkast als hamsterverblijfDe hamsterkast is een handige oplossing voor als je bijvoorbeeld wilt fokken, een opvang hebt of gewoon lekker veel hamstertjes houdt en daarbij ruimte wilt besparen. Een hamsterkast kan enerzijds een stellingkast zijn waar je de verblijven inzet, maar je kunt de kast ook omtoveren tot hamsterverblijf.

Voordelen Hamsterkast: Ruimte besparing. Dit is een ideale oplossing voor als je meerdere hamstertjes of koppeltjes hebt en iets minder ruimte. Je hebt alle verblijven bij elkaar en in de meeste gevallen wordt er gebruik gemaakt van dezelfde verblijven, waardoor het geheel prettig en overzichtelijk is.

Nadelen Hamsterkast: Het ligt er maar net aan hoe je het inricht en hoe groot je het maakt, ook is het van belang om te kijken naar welke verblijven je gaat gebruiken, traliekooi, aquariums etc. In de regel zullen de middelste verblijven makkelijker te verschonen zijn dan de bovenste (niet bij kunnen) of onderste (bukken). De kast moet wel heel stabiel zijn zodat deze niet kan omvallen of gaat wiebelen.