HAMSTERBURCHT

In het wild leven dwerghamsters in een hamsterburcht. De burchten van verschillende hamstersoorten verschillen van elkaar. Russische Dwerghamsters zijn vergeleken met andere hamstersoorten minder goede bouwers en doen dit niet zo graag! Ze pikken veel liever een oud holletje in dan dat ze er zelf één moeten graven.

Als er geen andere holletjes zijn die ze kunnen overnemen dan is de tweede optie “onderhuren”. Je gelooft het niet maar het is echt zo. Observaties door onderzoekers bevestigen dat Russische Dwerghamsters soms ongemerkt bij andere dieren in het hol in wonen. Tot slot als beide opties afvallen dan gaan de dieren zelf maar aan de slag om er iets van te maken. Dat het geen luxe bouwers zijn is te zien aan hun gangenstelsels. Onderzoekers die deze in het wild hebben aangetroffen omschrijven de gangen als “simpel”. De zomer burcht bestaat uit één lange gang die gemiddeld 1 meter lang is en ligt tussen de 25 en 30 cm diep. Er zijn tot drie aftakkingen gemaakt en dat was het. Er worden in de winter speciale winternesten gemaakt die dieper gelegen zijn.

dwerghamster burcht gangen

In het wild schommelt de buiten temperatuur tussen de -35 tot +35°C. In de burcht blijft de temperatuur echter constant rond de 17°C. De dieren reguleren hun temperatuur door dieper of juist ondieper te graven.

Bij ons thuis hebben tunnels enkel nog “beschutting” als doel. Ze hebben hun functie als temperatuur regulatie verloren omdat het bij ons thuis altijd rond de 18 – 20°C is. Dat is perfect voor de dieren. Daarnaast is uit onderzoek gebleken dat als hamsters voldoende nestmateriaal krijgen de diepte van het hol onbelangrijk wordt voor de dieren. Dit zou kunnen verklaren waarom sommige dieren een huisje met nestmateriaal verkiezen boven het zelf graven van een tunnel in het verblijf. Toch zou de mogelijkheid voor het graven altijd aanwezig moeten zijn.

De gangen worden regelmatig vernieuwd en afval zoals poepjes worden begraven of naar buiten gegooid. In de winter worden bijna alle tunnels afgesloten met mos of bladeren. Het lukt de dwerghamsters helaas niet om voldoende voer voorraden aan te leggen om niet meer naar buiten te hoeven in de winter. Daarom kunnen Russische Dwerghamster ook een wintervacht ontwikkelen in de winter, waarbij ze geheel wit kunnen worden. Dankzij deze schutkleur zijn ze niet goed te zien in de sneeuw en kunnen ze op zoek naar eten.

Wist je dat?
De meeste hamstersoorten waaronder ook de Russische Dwerghamster hebben goed ontwikkelde oren (oorschelpen) die ze als het ware dicht kunnen klappen zodat er geen zand in komt.

DE HAMSTERBURCHT NABOOTSEN

Het zou mooi zijn om de natuurlijke leefomgeving van de dwerghamster na te bootsen. Dat wil zeggen het verblijf zo inrichten zodat de dieren hun natuurlijke gedrag in de vorm van gangen graven kunnen vertonen. Een van de huisvestingsstijlen die dit mogelijk maat is de Duitse Stijl of Hamsterscaping.

Uit onderzoek is gebleken dat als hamsters voldoende nestmateriaal krijgen de diepte van het hol onbelangrijk wordt voor de dieren. Dit zou kunnen verklaren waarom hamsters een huisje met nestmateriaal verkiezen boven het zelf graven van een tunnel in het verblijf.

NATUURLIJKE VIJANDEN

uil vijand russische dwerghamsterRussische Dwerghamsters zijn, zoals we weten prooidieren. In het wild hebben ze natuurlijke vijanden waar ze voor moeten hoeden. De grootste vijand van de Russische Dwerghamster in het wild is de wezel. Deze heeft een uitstekende reuk en graaft de holletjes van de Russische Dwerghamsters uit om bij ze te komen. Daarnaast moeten Russische Dwerghamsters ook op hun hoede zijn voor roofvogels die boven hen op zoek zijn naar voedsel. Met name het gevaar dat van boven komt zijn de dieren zich erg bewust van. Daarom houden Russische Dwerghamsters er ook niet van om van bovenaf opgepakt te worden.

Natuurlijke vijanden: Wezel, Sneeuwuil, Sabelmarter. Veelvraat, Lynx, Steppekat, Vos