De Hamster Jungle!

Ik doe regelmatig eens “wat anders” met de hamster verblijven. Ik moet echt heel eerlijk bekennen dat ik daar geen planning of bedoeling bij heb. Het idee komt opzetten en het ene wat ik me op zo’n moment afvraag is: “Wat vinden de hamsters hiervan” en daar ga ik dan….

DE HUMUS

Zo is het ook gegaan met de #hamsterjungle. Het begon met een idee en voor ik het wist zat ik tot aan mijn ellebogen in het zand te wroeten :p Voor dit mini project heb ik 40 Liter zand gekocht. Te weten de “Biologische Humus 20 liter voor knaagdieren“. Twee pakken van dit zand zijn goed voor c.a. 20 cm.

Het zand wordt Humus genoemd en het lijkt heel erg op de aarde die je in het bos tegenkomt. Het is heel luchtig. Ook heel goed geschikt voor plantjes omdat de worteltjes er makkelijk doorheen kunnen groeien. Het zand is biologisch, veilig en geschikt voor knaaagdieren. Toch wordt het enkel voor reptielen aangeboden, omdat het niet echt bekend is bij gebruik voor knaagdieren…. daar gaan we dan even verandering in brengen :p

DE PLANTJES

Ik had nog een bakje met knaagdiergras staan. De zaadjes van het gras heb ik over het zand heen gestrooid en de natuur de rest laten doen. Omdat de humus een beetje vochtig is ontkiemt het gras snel! Eenmaal een sprietje begint het gras vrij snel te groeien en voor je het weet is het een echte jungle. Het gras is veilig voor knaagdieren. Ze kunnen er lekker aan knabbelen of doorheen wandelen.

hamsterjungle dwerghamster

IN HET WILD V/S BIJ ONS THUIS

landschap waar de Russische Dwerghamster leeftIn het wild leven de dwerghamsters op vlakke gebieden rondom bossen. De grond is vergelijkbaar met de humus grond die ik heb gebruikt. Ook het gras dat boven hun koppies groeit is vergelijkbaar met de natuurlijke situatie.

De 100% Natuurlijke inrichting zou dus eigenlijk een bak met zand en gras erboven op moeten zijn…. een beetje saai als je het mij vraagt 😀

Op de bovenstaande foto is het holletje van Timo te zien.

GEDRAG VAN DE HAMSTER

Ik heb in eerste instantie een huisje in het verblijf geplaatst. Deze zie je op onderstaande foto helemaal rechts in beeld. Dat is een regenwoud huisje. Timo heeft zich in eerste instantie in het huisje genesteld. Als je kijkt naar dwerghamsters in de natuur, daar zouden ze zoiets nooit doen. Als je een huisje op het weiland zou zetten dan zouden ze er misschien wel in gaan, maar er zou zeker weten een gang moeten komen. Waarom doet Timo dit dan niet? Na een week heb ik het huisje er maar uitgehaald. Sorry Timo! Maar we willen graag zien dat je je pootjes een beetje vies maakt… ik heb tenslotte ook tot aan mijn ellebogen in het zand gezeten dus nu mag jij :p

hamster jungle

Zo gezegd zo gedaan. Het huisje ging eruit en Timo was gaan graven. Niet meteen. De eerste dag ging hij in een hoekje zitten en draaide zich met zijn gezicht naar de hoek en ging zo slapen. Uiteindelijk is hij zijn gangetjes gaan graven en heb ik hem sinds dien bijna niet meer gezien. Ik denk dat hij nu 90% van de tijd ondergronds doorbrengt. Het enige teken van leven zijn de meegenomen zaadjes die ik voor hem neerleg. Laatst had ik echter geluk en was hij aan het rondwandelen in zijn jungle. Heel leuk en ontspannen wandelt hij rond, knabbelt een beetje hier, neemt daar een zaadje mee, gaat vervolgens even zitten om zich te wassen en weer in zijn holletje 🙂

IS HET EEN AANRADER?

Persoonlijk zou ik deze inrichting niet aanraden als je contact wilt met je hamster. Ik merk toch wel dat de dieren een stuk minder sociaal zijn als ze zo leven. Er is veel minder contact wat vervreemding in de hand werkt en zo ook de tamheid doet afnemen. Als Timo eenmaal in zijn huisje is gevlucht dan krijg ik m niet te pakken. Ik kan hem er dus niet zomaar uit halen omdat ik dan alle tunnels kapot moet maken. In een bak als deze heb je dus veel meer een kijk hamster en als je pech hebt dan heb je alleen een bak met zand en mooie plantjes :p Want de hamster zit 90% onder de grond. Het is echter wel heel natuurlijk voor de hamster want zo leven ze in de natuur ook 😉

Het zand is alles behalve ideaal. Ermee werken is een drama, het is zwaar, vochtig en vies. Verschonen van een dergelijke bak (hoeft dan niet zo vaak) is harde arbeid 😀 De vuilniszakken zijn bizzar zwaar na een verschoonbeurt.

De nadelen naar mijn idee:

  • Je ziet je hamster bijna niet
  • Je kunt haast geen contact maken met je hamster
  • Je kunt je hamster niet even uit het verblijf pakken
  • Een band opbouwen en onderhouden is lastig
  • Mogelijke gezondheidsrisico’s door gebrek aan controle

De voordelen naar mijn idee:

  • De inrichting spreekt de natuurlijke instincten aan van de hamster
  • Maakt “echt” graven mogelijk
  • Holletjes blijven intact
  • Complete privacy voor de hamsters… geen pottenkijkers meer :p

Ik zou deze inrichting zeker afraden voor beginnende hamsterbezitters. Voor de gevorderden die een keer een uitdaging willen is het een leuke variatie 😉

Geef een reactie