CAMPBELLI DWERGHAMSTER

campbelli dwerghamster op de handDe Latijnse naam voor de Campbelli dwerghamster is Phodopus sungorus campbelli. Het tweede deel van een Latijnse naam geven de soort aan.

De Russische Dwerghamster en de Campbelli dwerghamster behoren dus tot de dezelfde soort. Het derde deel van de Latijnse naam geeft de ondersoort aan en daarin zit hem het verschil tussen beide soorten (sungorus en campbelli)

De Campbelli dwerghamster is nauw verwant aan de Russische dwerghamster. Ze kunnen zelfs met elkaar worden gekruist, maar dit is niet goed voor het in stand houden van beide soorten.

De Campbelli dwerghamster leeft van oorsprong op de meer oostelijk gelegen steppen, vooral in het noorden van Mongolië en China.

In 1983 kwamen de eerste 28 Campbelli’s naar Nederland. De Campbelli is iets groter dan de Russische Dwerghamster en heeft een wat warrige vacht.

De vacht van de Campelli is geel-bruinachtig met een dunne scherp afgetekende aalstreep. ’s Winters wordt de vacht wat grijzer, maar niet zo wit als die van zijn Russische broertje. Ook de Campbelli heeft behaarde voetzolen.

GEDRAG VAN CAMPBELLI DWERGHAMSTER

De Campbelli’s staan erom bekend dat ze wat feller zijn dat de andere dwerghamster soorten. Met name de vrouwtjes kunnen een zeer sterke territoriumdrift gaan vertonen en met name als ze een nestje hebben. Deze agressie uit zich in de vorm van hard bijten. Als je je hand in het verblijf stopt zal ze heel snel op je hand af stormen en meteen bijten.

ampbelli’s die in een groepje gehouden worden zijn vaak wat liever. Je hoort ook vaak dat een hamster in de dierenwinkel nog heel lief is en eenmaal thuisgekomen bijt deze. Dit kun je verklaren: Het diertje moet nu in zijn eentje zijn nieuwe verblijf verdedigen. Campbelli’s zijn buiten de kooi vaak heel lief.