Wat zit er werkelijk in Hamstervoer?

Wat zit er eigenlijk in Hamstervoer? Wat zijn de verschillen ten opzichte van de verschillende soorten hamstervoeding? Wij hebben het voor je op een rijtje gezet!

Door de veel verschillende hamstervoeders de hamstervoeder niet meer zien

Komt je dat bekend voor? Je opent de pagina “Hamstervoer” en je mond valt open als je de gevulde pagina ziet. Er komt geen einde aan… en je denk bij jezelf: “Jeetje hoe moet ik nu een goede voeding kiezen voor mijn hamster?”

Wat heeft een hamster nodig en wanneer?

Het is ook lastig om alleen met een plaatje van de verpakking en een naam van de voeding een goede voeding uit te kiezen. Er komt zoveel meer bij kijken. Zoals bijvoorbeeld:

  • de leeftijd van je hamster (jong, volwassen of oud)
  • de levensfase van je hamster (drachtig, zogend, ziek/herstellende)

Jonge dieren hebben veelal andere voedingsbehoeftes dan volwassen dieren en oudere dieren. Met hamstervoeding alleen zijn deze voedingsbehoeftes niet te dekken. Jonge dieren hebben vaak energierijkere voeding nodig, met meer eiwitten en vetten. De voeders zijn allemaal afgestemd op gezonde volwassen dieren. De oudere dieren hebben minder vetten nodig en juist meer vezels. Drachtige en zogende dieren hebben in het algemeen meer voeding nodig.

Basisvoeding en de aanvulling hierop

Hamstervoeding moet gezien worden als basisvoeding. Daarnaast hebben jonge dieren meer eiwitten nodig en oudere dieren juist meer vezels. Dit kun je het beste opvangen door de dieren bij te voeren in de tijden dat ze het nodig hebben. Jonge dieren kun je een extra meelwormpje geven of een hard gekookt eitje. Oudere dieren kun je vezels aanbieden door middel van hooi of groenvoer. De drachtige en zogende dieren hebben eigenlijk dezelfde voedingsbehoeftes als volwassen dieren maar dan in een iets grotere hoeveelheid. Deze groep dient dus meer voer te krijgen.

Alles op een rijtje

We hebben enkele Hamstervoeders op een rijtje gezet. De samenstelling wordt weergegeven in percentages, IE/KG en mg/kg. Het is vaak lastig kijken naar de samenstelling omdat de ene fabriekand de samenstelling in percentages weergeeft terwijl de andere het in mg per kg aangeeft.

We hebben hier in eerste instantie alleen de meest populaire hamstervoeders op een rijtje gezet. De dwerghamstervoeders komen in een volgend overzicht terug.

Hamstervoer & Eiwit

Eiwit is net als koolhydraten en vet, een voedingsstof. Eiwit levert calorieën en aminozuren. Aminozuren zijn bouwstenen voor het eiwit in lichaamscellen. Een ander woord voor eiwit is “proteïne”. iwitten zijn daarmee niet alleen belangrijk voor de opbouw van het lichaam (spieren), maar ook voor het herstel en de groei van de weerstand van het lichaam.

Hamstervoer eiwit gehalte

Hamstervoer & Celstof/Vezels

Voedingsvezels zijn te vinden in plantaardige producten. Vezels leveren geen voedinsstoffen aan het lichaam. Ze worden ook niet verteerd door het lichaam. Ze zijn wel heel belangrijk voor een goede darmwerking.

vezels in hamstervoer

Hamstervoer & Vet

Te veel vet is nooit goed, maar het lichaam heeft wel vetten nodig om goed te kunnen functioneren. Vetten zijn namelijk een belangrijke bron van energie voor het lichaam.

vet in hamstervoer

Hamstervoer & As

as is een totale waarde voor mineralen. Deze mineralen blijven over als het voedermiddel op een hoge temperatuur volledig wordt verbrand. Ook zand valt onder het percentage ruw as. Dit wordt dus niet door het lichaam opgenomen. Dit zijn bestanddelen waar het lichaam niets mee doet.

as in hamstervoer

Hamstervoer & Calcium

Calcium is een mineraal dat nodig is voor de opbouw en het onderhoud van de botten en het gebit.  Calcium helpt tegen botontkalking op latere leeftijd en is nodig voor een goede werking van de  zenuwen en spieren, de bloedstolling en het transport van andere mineralen in het lichaam.

Uit onderzoek blijkt dat 3,5 g/kg & 6 g/kg Calcium een goede calcium gehalte geeft. Dus tussen de 3,5 en 6 g/kg is een goed gehalte. Bij de afwezigheid van vitamine D is de kans erg groot op Rachitis, dus dat moet altijd in de voeding aanwezig zijn.

Bij oudere vrouwtjes is een goed calcium gehalte tussen de 5 en de 7 g/kg

De ideale calcium fosfor verhouding is 2:1 + ongeveer tussen de 3,5 en + 6 g/kg calcium

as hamstervoer

Hamstervoer & Lysine

Lysine is een van de twintig natuurlijk voorkomende aminozuren. Lysine is een relatief klein aminozuur met een eenvoudige structuur. Mensen en dieren kunnen het zelf niet maken en moeten het daarom uit hun voeding opnemen. Het behoort daarom tot de essentiële aminozuren.

Lysine in hamstervoer

Hamstervoer & Methionine

Methionine is in zijn natuurlijke vorm een zwavelhoudend aminozuur. Het dierlijk lichaam kan zelf geen methionine aanmaken. Om deze reden behoort het tot de essentiële aminozuren.

methionine in hamstervoer

Hamstervoer & Natrium

Natrium is een mineraal dat onderdeel uitmaakt van zout (natriumchloride). 0,4 gram natrium is gelijk aan 1 gram keukenzout. Natrium zorgt voor de vochtbalans van het lichaam, regelt de bloeddruk en de prikkeloverdracht in spier- en zenuwcellen. Hierbij spelen ook kalium, magnesium, chloride en fosfaat een belangrijke rol.

Natrium in hamstervoer

Hamstervoer & Fosfor

Fosfor of fosfaat is een mineraal dat samen met calcium stevigheid geeft aan botten en tanden. Ook  beïnvloedt fosfor de energiestofwisseling in het lichaam. Fosfor is een mineraal dat in de vorm van fosfaat voorkomt in melk, melkproducten, kaas, vis, vlees, peulvruchten en volkoren producten.

fosfor in hamstervoer

Hamstervoer & Magnesium

Magnesium is een mineraal dat nodig is voor de botopbouw, opbouw van lichaamseiwit, de overdracht  van prikkels in spieren en in zenuwbanen en van belang voor het goed functioneren (strekken en samentrekken) van spieren, zoals de hartspier.

Magnesium in hamstervoer

Hamstervoer en Vitamine A

Vitamine A (Retinol Caroteen) is een vetoplosbare vitamine die betrokken is bij de afweer, groei van vacht, gebit en vernieuwing van de huidcellen, zien in de schemer. Een tekort aan vitamine A kan zorgen voor een verminderde afweer, groeistoornissen, huidproblemen, oogontstekingen, verminderde vruchtbaarheid.

De vitamine A bij hamsters blijkt iets hoger te liggen dan bij Ratten. Een goed retinol balans is 1,1 g/kg. Bij te weinig Vitamine A zie je een dunne doffe vacht, xeroftalmie (uitdroging van het hoornvlies), maagzweer. Deze symptomen kwamen naar boven na ca 7 maanden zeer weinig vitamine A inname.

Te veel Vitamine A is ook niet goed. Maar je moet wel heel gek doen voor een overdosis. Bij Syrische Hamsters bleek dat als je Vitamine A in een dosis van 400.000 IE/kg geeft er pas ernstige symptomen komen. Je ziet nu ongeveer 15.000 IE/kg in hamstervoer. De negatieve symptomen die je terugzag bij een overdosis Vitamine A waren: lever vergiftiging en de dood binnen 42 tot 91 dagen. Vitamine A gegeven in een dosis lager dan 100.000 IE/kg geeft geen problemen.

vitamine A in hamstervoer

Hamstervoer & Vitamine D

Vitamine D (Cholecalciferol) is een vetoplosbare vitamine die een rol speelt bij de kalkhuishouding, de afweer en de spierwerking. Vitamine D stimuleert de opname van calcium in het lichaam. Een tekort aan vitamine D kan zorgen voor hartritme stoornissen en botontkalking. Dieren die in de zomer buiten komen kunnen vitamine D aanmaken in de huid, dankzij de zon. De UV straling zorgt voor vitamine D aanmaak in de huid.

vitamine D in hamstervoer

Hamstervoer & Vitamine C

Hamsters kunnen zelf vitamine C aanmaken. Vitamine C (Ascorbinezuur) is water oplosbare vitamine en sterke een anti-oxidant die dieren zelf kunnen aanmaken. Alleen de Cavia en de mens kunnen deze vitamine niet zelf aanmaken. Daarom is vitamine C voor de Cavia essentieel. Vitamine C speelt een rol bij de ijzeropname en beschermt vitamine E en foliumzuur. Bij een tekort aan vitamine C kunnen verschijnselen voorkomen zoals: een verminderde afweer, bloedend tandvlees en bloedarmoede.

vitamine C hamstervoer

Hamstervoer & Vitamine E

Vitamine E (Tocoferol) is een vet oplosbare vitamine en speelt een ro bij de stofwisseling, bij de bescherming tegen agressieve stoffen, vruchtbaarheid en werktanti-veroudering tegen. Een tekort aan Vitamine E kan zorgen voor evenwichtsstoornissen en problemen met de vruchtbaarheid.

Een tekort aan vitamine E geeft degeneratieve aandoeningen aan de geslachtsdelen. Bij Ratten is de schade onherstelbaar, bij hamsters kan de schade ongedaan worden gemaakt door een eenmalige dosis van vitamine E te geven. 1 mg is voldoende om binnen 30 uur de negatieve effecten van een tekort terug te draaien.

Hamsters met te weinig Vitamine E ontstond spier afbraak en de dieren groeiden minder goed. Jonge dieren zonder vitamine E kregen inderdaad ook spier afbraak en stierven binnen 2 weken.

vitamine E hamstervoer

Hamstervoer & Koper

Koper behoort tot de spoorenelementen en speelt een rol bij de vorming van bindweefsel en botten. Spoorelementen zijn onmisbare bouwstoffen voor het skelet, de groei, de opbouw en het herstel van weefsel. Bovendien zijn het bouwstenen van ingewikkelde verbindingen zoals de rode
bloedkleurstof. Dit heeft het lichaam maar in hele kleine hoeveelheden nodig.

koper hamstervoer

Hamstervoer & Zink

Zink behoort tot de spoorenelementen en speelt een rol bij de vorming van bindweefsel en botten. Spoorelementen zijn onmisbare bouwstoffen voor het skelet, de groei, de opbouw en het herstel van weefsel. Bovendien zijn het bouwstenen van ingewikkelde verbindingen zoals de rode
bloedkleurstof. Dit heeft het lichaam maar in hele kleine hoeveelheden nodig.

zink gehalte hamstervoer

Hamstervoer & Mangaan

Mangaan is een spoorelement dat onderdeel is van een aantal enzymen in het lichaam die betrokken zijn bij de energiestofwisseling. Dit heeft het lichaam maar in hele kleine hoeveelheden nodig.

mangaan hamstervoer

Hamstervoer & IJzer

IJzer is belangrijk voor de vorming van hemoglobine, dat nodig is voor het zuurstoftransport in het bloed en de stofwisseling. Uit onderzoek blijkt dat vrouwtjes met een ijzer tekort minder aankomen tijdens de zwangerschap.

ijzer hamstervoer

Hoe moet ik kiezen?

Het is goed om vooral naar je dier te kijken. Jij als verzorger kent je dieren het beste en je weet vaak wat het beste voor ze is. Als je een Hamster bij een Fokker hebt gekocht, vraag dan aan de Fokker welk voer hij of zij heeft gegeven. De dieren van Fokkers moeten immers in topconditie zijn, dus moet de voeding ook aan de hoogste eisen voldoen.

Gemengd of alles in één

Zoals je kunt zien staan in het overzicht zowel gemengde als alles in één hamstervoeders. Bij een alles in één brok ben je ervan verzekerd dat je Hamster alles binnnen krijgt wat in de analyse staat. Bij een gemengde voeder hoeft dat niet het geval te zijn, als je Hamster selectief eet. In het laatste geval moet je ervoor zorgen dat je Hamster alles van de voeding op eet. Selectief eten begint meestal bij dieren die meer eten krijgen dan ze nodig hebben, hierdoor hebben ze ruimte om te selecteren. Echter is het bij dieren die niet solitair leven (samen in een groep) soms lastig om erachter te komen welk die wel en welk dier niet selectief eet. Hier is dus een goede observatie van de verzorger vereist. Het is wellicht handig om erbij te zeggen dat verschillende hamstersoorten op verschillende manieren gehouden kunnen worden.

NB Wij schrijven omschrijven hier een situatie waarbij dieren met meerdere gehouden worden. Dit kan niet het geval zijn bij Syrische Hamsters (de belangrijkste doelgroep van de hamstervoeding). Syrische Hamsters leven solitaier.

allen in één brok gerbilgemengde voeding gerbil

Bestaat er een voeding die alles bevat?

Wij denken dat dat niet bestaat, een voeding kan niet alles bevatten wat een dier nodig heeft. Een dier heeft immers verschillende voedingsbehoeftes in bijvoorbeeld verschillende levensfasen en gezondheidstoestanden. Een dier dat ziek is moet voeding krijgen dat de afweer bevorderd of het aangedane orgaan ontlast, denk aan diabetes. Een dier dat drachtig is of jongen heeft (zogend) moet meer voedingsstoffen binnen krijgen om zichzelf en vooral de jongen te kunnen voeden. Kijk dus goed naar de individuele voedingsbehoeftes van jouw dieren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *