Tarwe en de gezondheid van Hamsters

Een poosje geleden heb ik het boek “Broodbuik” gelezen. Dit boek gaat over tarwe. Ik hoor jullie al bijna denken… “nou das lekker interessant”, maar dat is het echt.

Onderstaand is een verkorte versie te lezen:

Tarwe en wat het met het lichaam doet

Tarwe is een zeer goedkoop voedingsmiddel en wordt in bijzonder veel producten verwerkt.

Tarwe is een koolhydraatbom. Het heeft een hogere glycemische index (hoogte van bloedsuiker na consumptie) dan suiker. De koolhydraten in tarwe zijn zeer makkelijk af te breken door het lichaam waardoor ze heel snel opgenomen worden in het bloed. Dit zorgt voor een hoge bloedsuikerspiegel waardoor de alvleesklier een hoge dosis insuline moet leveren. De insuline zorgt dan weer voor een daling van de bloedsuikerspiegel.

Verslavend

Tarwe is op 2 manieren verslavend:

Door de snelle stijging van de bloedsuikerspiegel wordt veel insuline aangemaakt waardoor na een tijd de bloedsuikerspiegel ver daalt. Om het lichaam voor problemen te behoeden die bij een lage bloedsuikerspiegel kunnen optreden, zullen signalen gegeven worden om weer te eten, calorierijke voeding, suikers. Dit gebeurt normaal zo’n 2 uur na de laatste hap.

Tarwe bevat een stof dat door de bloed-hersen barrière kan dringen. Dit hecht zich net als stoffen uit drugs aan bepaalde typen hersencellen waardoor voedsel erg aantrekkelijk wordt, niet alleen tarwe.

Tarwe zorgt ervoor dat je blijft eten, honderden kcal meer dan nodig.

Visceraal vet

Insuline zorgt ervoor dat suikers in het bloed worden opgenomen in de lichaamscellen. Het overschot aan suikers wordt afgezet als vet in de buikstreek en de buikorganen. Vet werkt als een soort klier. Het buikvet produceert oestrogeen waardoor borstweefsel zich blijft ontwikkelen. Voor vrouwen op latere leeftijd geeft dit een verhoogde kans op borstkanker. Mannen, die zeer gevoelig zijn voor oestrogeen, zullen borstvorming vertonen.

Ander lichaamsvet geeft stoffen af dat de kans op hart- en vaatziekten, hoge bloeddruk etc. vermindert. Visceraal vet doet deze stoffen teniet.

Visceraal vet zorgt voor ontstekingssignalen en is zelf ook ontstoken, waardoor op de meest willekeurige plekken ontstekingen kunnen ontstaan.

Tarwe zorgt voor een bierbuik.

Darmproblemen

Tarwe is de enige graansoort die gluten bevat. Gluten maken de darmen doorlaatbaar voor stoffen die normaal gesproken niet in het bloed voor moeten komen. Deze stoffen kunnen voor de meest uiteenlopende problemen zorgen.

Een deel van de mensen is allergisch voor gluten. Dit zorgt ervoor dat het darmslijmvlies wordt afgebroken. Coeliakie, prikkelbare darmsyndroom en maagzuurbranden nemen af na het stoppen met tarwe.

Tarwe zorgt voor opname van verkeerde stoffen door de darmen.

Diabetes

De alvleesklier krijgt op zijn donder door de regelmaat aan hoge doses suiker in het bloed. Telkens als de alvleesklier teveel insuline maakt, kunnen er cellen sterven. Zodra 50% van de cellen is afgestorven, zal de alvleesklier niet meer genoeg insuline kunnen produceren en kun je een vorm van diabetes ontwikkelen.

Tarwe is mede verantwoordelijk voor de ontwikkeling van diabetes, vanwege de grote hoeveelheid die we dagelijks binnenkrijgen.

Veroudering

Hoe langer (en vaker) het bloed een hoge suikerspiegel heeft, hoe meer afvalstoffen worden aangemaakt (AGE). Deze AGEs blijven de rest van je leven in het lichaam. Deze zorgen voor het verouderingsproces van het lichaam, hoe meer AGEs, hoe sneller je veroudert.

Tarwe heeft als een van de weinige plantaardige voedingsmiddelen aminozuren die zuur zijn. Opname in het bloed van deze aminozuren zorgt voor een daling van de pH waarde van het bloed. De pH waarde wordt zeer nauwkeurig in de gaten gehouden en zal continu bijgesteld worden als deze teveel naar een kant gaat afwijken. Zuur bloed zal weer neutraal gemaakt worden door bijvoorbeeld calcium in het bloed te binden aan het zuur. Dit wordt zo rigoureus gedaan dat calcium uit botten onttrokken wordt als het moet. En aangezien het dieet van de gemiddelde mens zuur is, vindt al vanaf jonge leeftijd botontkalking plaats.

Tarwe is een voorname oorzaak van osteoporose en ouderdomsverschijnselen.

Hart en vaten

Koolhydraten zorgen voor een hoge bloedsuikerspiegel wat weer leidt tot veel kleine “slechte” deeltjes. Visceraal vet zorgt zelfs voor nog meer van deze deeltjes. De lever probeert het bloed van deze deeltjes te zuiveren, maar heeft moeite met de kleinste. Deze zullen lang in het bloed blijven rondzweven.  Ontstekingsbloedcellen in de vaatwanden nemen deze deeltjes ook op en dit zorgt voor het dichtslibben van vaten.

Tarwe zorgt mede voor artherosclerose.

Algemeen

Tarwe geeft een verhoogde activiteit van acne, kan uitslag geven op de huid, ontstekingen in gewrichten en tal van andere problemen tot persoonsveranderingen aan toe.

Tarwe is nergens goed voor.

 

Wat doet het dan met de hamster?

Als tarwe voor zoveel ellende bij mensen kan zorgen… wat kan het dan bij hamstertjes doen?
Tot mijn verbazing hebben fabrikanten van voeding hier ook al over nagedacht, want je ziet het volgende voorbij komen bij voeders:

Emotion Nature Dinner is een graanvrij hoofdvoer

Waarom zou dat zijn? Als Tarwe en Graan gezond zouden zijn dan zou het immers volop in de voeding zitten toch? Waarom beginnen fabrikanten van hamstervoeders het eruit te halen?

Maar ook bij konijnen is het inmiddels al bekend dat deze zeer gebaat zijn bij een graanvrij dieet. Graan bevat teveel zetmeel wat moeilijk verteerbaar is.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *