Snuitje heeft een kaak abces

Behendig en vrolijk als altijd komt ze naar het deurtje van de kooi gehuppeld. Het vrolijke gezichtje kijkt me door de tralies van de kooi aan en als ze kon praten zou ze zeggen: “Goeiemorgen!” 😀 Een van de vrolijkste dieren die ik ooit heb meegemaakt! Ik doe het deurtje open en begroet mijn kleine vriendinnetje. Ze komt gaat op het deurtje van de kooi staan en wil bijna naar mij toe springen. Ik kom dichterbij en geef haar mijn schouder waar ze meteen op springt. Ze dribbelt vrolijk over mijn schouders heen en weer en is zichtbaar blij om mijt te zien.

Je hebt kennis gemaakt met Snuitje 😀

De laatste twee weken leek Snuitje niet prettig in haar vel te zitten. In plaats van over mijn schouders heen te dribbelen ging ze nu mijn trui in en bleef rustig zitten… Dat is niets voor Snuitje. Ze was wat afgevallen en werd iets rustiger in haar gedrag. Op zich is ze al twee jaar dus leeftijd kon ook meespelen.

Hier zit een luchtje aan

Ik rook een lucht die ik direct herkende. De geur van ontsteking was in de kamer te ruiken en Snuitje kreeg een bult onder haar kin. De bult was binnen 3 dagen van bijna niet zichtbaar naar groot gegroeid. Toen de bult nog maar een beetje zichtbaar was dacht ik dat het een gezwel was. De bult was vrij hard en leek min of meer ongevoelig. Dat zijn de symptomen van een gezwel. Snuitje at gelukkig goed, dus ik vermoedde niet dat ze zich heel slecht voelde. De bult was de volgende dag dubbel zo groot en toen viel bij mij het gezwel af. Die kunnen ook snel groeien, maar deze bult was zacht en nu ook gevoelig en het stonk.

Bacteriële infecties zoals abcessen kunnen soms erg stinken

Met mijn kleine Ratten vriendinnetje naar de Dierenarts

Doodeng want de meeste dierenartsen hebben totaal geen verstand van kleine knaagdieren. Na even wachten in de wachtkamer konden we naar binnen. Ik heb de dierenarts direct verteld dat Snuitje een lief meisje is die niet bijt. De dierenarts was daar zichtbaar blij mee. Snuitje werd grondig bekeken, de wond werd schoongemaakt en haar mondje werd bekeken. Natuurlijk vond ze dat niet prettig en verzette zich hevig.

Kleine knaagdieren zijn erg vervelend patiënten en laten zich bijzonder lastig onderzoeken.

De dierenarts vermoedde haken op de kiezen en constateert dat de voortanden iets scheef groeien. Snuitje heeft nooit eerder last gehad van haar tandjes en at altijd goed. De dierenarts stelde twee opties voor:

  1. Antibiotica kuur
  2. Antibiotica kuur en onder narcose de tandjes bekijken/behandelen, wond schoonmaken

Ik wilde graat optie 2. Het is een risico omdat Snuitje al op leeftijd is. Narcose is sovieso erg zwaar voor dieren en al helemaal voor dieren op leeftijd of verzwakte dieren… snuitje was beide.

De ziekenboeg voor een ratje maken

Ik heb voor Snuitje een ziekenboeg gemaakt. Dit was ook een lastige afweging, want enerzijds zijn ratjes natuurlijk sociale dieren. Een ratje afzonderen van de groep kan al stress op zich geven, maar aan de andere kant heeft ook rust nodig en geen extra uitdagingen om bij haar eten drinken en slapen te komen. De kooi is tenslotte ingericht voor ratjes en dat betekend vol met speeltjes, klimrekjes etc etc. Niet echt prettig voor een ratje die zich niet fijn voelt.

Voor de ziekenboeg gebruik ik de Ferplast Mini Duna Multi. Ik heb de kooi gevuld met Corbo Fijn en handdoekjes + natuurlijk de Cosy Pod. Snuitje vindt de Cosy Pod heerlijk. Ik heb deze de afgelopen weken ook elke avond in de kooi van de ratjes gelegd. Een beetje extra warmte in de nachten is wel fijn voor ze.

Papjes voor Ratjes

Omdat de abces is geknapt is de druk eraf en daarmee ook de pijn. Het is een verlichting als een abces open springt. Wel ontstaat er een open wond die goed schoon gehouden moet worden. Daarnaast is de wond natuurlijk nog gevoelig. Snuitje at tot nu toe haar brokjes nog heel goed, maar na terugkomst van de dierenarts niet meer Ze wilde haar brokjes helemaal niet. Hmm… dat is natuurlijk niet zo mooi. Ze was zo van slag van het DA bezoek dat ze op haar pootjes wankelde.

Ik heb een eigen papje gemaakt van haar lievelingskoekjes en eigen brokjes. Ik had ook wel een papje kunnen maken van een bepaalde dwangvoeding of met brinta, maar dat kent ze niet. Dieren willen vaak niet echt eten als ze zich niet goed voelen of als ze zijn geschrokken. Als je dan aankomt met iets dat ze niet kennen dan is de kans klein dat ze dat wel gaan eten.

Ik heb een kommetje gepakt en daar een paar van haar koekjes in gedaan, daarbij een paar eigen brokjes (Supreme Selective Rat) en een beetje warm water. Door het warme water weken de koekjes en de brokjes. Vervolgens fijn stampen en het papje is klaar. Snuitje vond het heerlijk! … en daar was ik heel erg blij mee Want als ze eet dan sterkt ze aan!

De ochtend voor de operatie

S ochtends vroeg heb ik Snuitje naar de dierenarts gebracht. Ik kon haar later in de middag ophalen. De dag duurde oneindig lang!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *