Oogproblemen bij Hamsters

Ogentroost Euphrasia Officinale tinctuur 10 ml Het komt maar al te vaak voor dat een hamstertje problemen met zijn oogjes krijgt. Gelukkig gaat het in de meeste gevallen om onschuldige kwaaltjes, maar toch is het natuurlijk niet leuk. De meest voorkomende klacht zijn ooglidontstekingen. Deze worden veelal veroorzaakt door een klein wondje aan het ooglid. Deze gaat infecteren en vervolgens ontstaat er een ontsteking.

Wat te doen bij oogproblemen?

Oogproblemen beginnen vaak met een rood oogje, deze gaat op een gegeven moment vies worden en wat dichtzitten. Zodra het oogje gaat dichtzitten is dit voor het baasje een signaal dat er iets aan de hand is wat niet goed is. Dit is een beginnende fase waarbij je nog het een en ander zelf kunt doen alvorens naar een dierenarts te stappen.

Je hamster zal ook altijd een handje helpen door zijn oogje zo goed mogelijk af te schermen en schoon te maken, maar vaak is dit niet afdoende en moet je hem een handje helpen. Wat kun je doen is het volgende:

 • Oogje af schoonmaken met gekookt en afgekoeld water
 • Beter nog het oogje schoon te maken met kamille, bijvoorbeeld  een oplossing van kamille. Pas op met thee deze kan het oogje juist uitdrogen, je kunt beter een homeopathische oplossing van kamille gebruiken.
 • Oogdruppels gebruiken, bijvoorbeeld oogdruppels met Euphrasia Officinale (ogentroost)
 • Oogkompressen van kamille of  Euphrasia Officinale (ogentroost)
 • Inwendige druppels toedienen met Euphrasia Officinale (ogentroost)

Vooral de combinatie van inwendige druppels met Euphrasia Officinale (ogentroost) en uitwendige oogdruppels met Euphrasia Officinale (ogentroost) werken zeer helend op de oogjes van de hamster.

Omdat hamsters zeer gevoelige dieren zijn genieten natuurlijke producten, zoals Euphrasia Officinale (ogentroost), de voorkeur.

oogontsteking hamster
De Russische Dwerghamster.nl | Marika Stoevelaar

Verbetering?

Vanaf het moment dat je begint met een behandeling met oogdruppels of oogkompressen zou je binnen twee weken een zichtbare verbetering moeten zien. Gebeurd dit niet zet dan de behandeling door totdat je verbetering begint te zien.

Mocht het oogje er juist slechter uit gaan zien, raadpleeg dan altijd de dierenarts.

Heftige oogproblemen

Ook bij heftige oogproblemen of zelfs trauma kan ogentroost een ondersteunende en helende werking op de achtergrond hebben.

Antibiotica

Hamsters zijn gevoelig voor bepaalde antibiotica. Geef je hamster bij voorkeur yoghurt als hij antibiotica toegediend krijgt. Dit ondersteund de darmflora die vaak wordt aangetast door antibiotica gebruik.

Homeopathie voor hamsters: http://www.drdknaagdierwinkel.nl/homeopathie-voor-knaagdieren

Praktijkvoorbeeld + advies

Ik kreeg onlangs een mail binnen van iemand waarvan het hamstertje een ontstoken oogje had.

Ok als het ooglid geen korstjes heeft, dan betekend dat dat de ontsteking nog actief is en dat betekend dat het lichaam nog bezig is de ziektemakers het lichaam uit te sturen. Zodra er korstjes te zien zijn is het lichaam aan het winnen om het maar zo te zeggen 😉

Je kunt de tinctuur naast de druppels geven, dat geeft extra hulp aan het lichaam. Dan ben je van binnen en van buiten af bezig. Ik zou de tinctuur trouwens rechtstreeks in het bekje druppelen. Als je handig met de hamster bent dan de kleine even omdraaien en op het mondje 1 druppel per dag.

Het spoelen van het oogje kun je ook doen door middel van een spuitje. Even het spuitje vullen met water of thee etc.. Je kunt de hamster dan het beste zo oppakken dat je met een vinger bij zijn oogje zit, zodat er een reflex ontstaat om het oogje te sluiten. Dan van boven naar beneden het oogje spoelen. Je kunt het in één straal vanaf het bovenste ooglid zo over het oogje laten spoelen als het ware 😉

… en dan moet het helemaal goed komen

Ps: Het is een Homeopathische aanpak wat kan betekenen dat er een tijdelijke verergering kan optreden. Hier moet je niet van schrikken, het lichaam wordt op een natuurlijke manier geholpen de ziektekiemen uit het lichaam te verdrijven, daarna zal herstel optreden. Zodra je ziet dat het oogje korstjes begint te krijgen en het er milder uit gaat zien kun je stoppen met de middeltjes. Dat betekend dat het lichaam het zelf aan kan en het genezingsproces is begonnen

3 gedachten over “Oogproblemen bij Hamsters

 • 31 mei 2018 om 22:31
  Permalink

  Hoi,
  Mijn hamster heeft sinds een paar dagen iets aan zijn oogje, maar ik weet niet wat het is. Hij heeft van zichzelf rode oogjes, maar het linkeroogje is iets lichter (een beetje wit achtig)

  Weet jij misschien wat het zou kunnen zijn?

  Beantwoorden
 • 14 januari 2018 om 13:11
  Permalink

  Hallo, ik heb een hamstertje en aan haar linker oog is het velletje een beetje omhoog en een beetje rood. Aan haar rechteroog is er niks aan de hand.. Wat zou er mis kunnen zijn? :/Groetjes bezorgd baasje..

  Beantwoorden
  • 15 januari 2018 om 20:26
   Permalink

   Als je hamstertje een zandbakje heeft dan deze even een paar dagen weghalen. Ook zou je over kunnen stappen op een minder stoffige bodembedekking en even aankijken hoe het gaat 😉

   Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *