Online Doem Verhalen

ViaΒ  De Russische Dwerghamster Facebook Groep zag ik een vraag langskomen over bodembedekking. Op zich krijg ik wel vaker vragen over bodembedekking, maar deze heeft mij tot nadenken gezet…

het is allemaal een hele studie zeg Op een Engelse site zijn ze tegen alles met cotton omdat zulks tot verstopping zou kunnen leiden… op de duur weet je echt niet meer wat nu eigenlijk goed is en wat niet

Internet is een wonderbaarlijke wereld die net als de kosmos oneindig lijkt te zijn. De informatie blijft maar komen, nieuwe verhalen, nieuwe kennis, nieuwe ervaringen en ga zo maar door. Toen ik vroeger op school zat hadden we geen internet haha Wilde je iets weten dan ging je naar de bieb en las je een boek of vroeg je het aan “iemand met ervaring”. Dit laatste is mij tot aan de dag van vandaag eigenlijk wel bijgebleven.

hamster dwerghamster in bodembedekking

Ervaring VS Informatie

Ik ben van mening dat er een groot verschil is tussen het verstrekken van informatie en het delen van ervaring. Met name online lijkt dit soms behoorlijk door elkaar heen te lopen waarbij je soms niet meer weet wat je moet denken, geloven… Ik kwam tot deze conclusie nadat ik een paar keer zeer tegenstrijdige dingen heb gelezen over bodembedekking. Een voorbeeld:

Verhaal 1: Back 2 Nature is een zeer prettige bodembedekking die ongelofelijk goed absorbeert en ideaal is voor een konijnen wc. Voor hamsters is deze bodembedekking ook heel geschikt alleen enige nadeel is dat de dieren er niet in kunnen graven. Mijn ervaring met back 2 nature is zeer positief!

Verhaal 2: Back 2 Nature is levensgevaarlijk konijnen eten dit op en gaan dood aan verstopping, NIET GEBRUIKEN!!!!!!!!!

OK, stel je bent een leek op het gebied van bodembedekking en je leest deze twee verhalen naast elkaar. Wat denk je? Wat ga je doen? Je gaat heel waarschijnlijk op zoek naar een andere bodembedekking πŸ˜€ Waarschijnlijk onterecht. Verhaal 1 berust op een gebruikerservaring van meer dan 5 jaar. Verhaal 2 berust op een via via incompleet verhaal.

Achtergrond verhaal 1: Persoon gebruik Back 2 Nature al meer dan 5 jaar.

Achtergrond verhaal 2: Persoon heeft via via een verhaal gehoord over een konijn dat Back 2 Nature heeft opgegeten. Het konijn in kwestie bleek tandproblemen te hebben waardoor het niet meer zijn eigen voeding kon eten en ook geen hooi meer kon eten. Uit honger en onmacht is het de bodembedekking gaan eten. De back 2 nature korrels zijn logisch zachter dan het voer van het konijn. Een gezond konijn met gezonde tanden zou deze bodembedekking nooit hebben opgegeten. Het konijn met tandproblemen had net zo goed zijn kussentje op kunnen eten i.p.v. de bodembedekking.

bodembedekking cotton hamster

Online hardnekkigheid

Ik zie ook dat bepaalde verhalen behoorlijk hardnekkig zijn geworden. Dat was een poosje zo met zaagsel bijvoorbeeld. Jaren geleden was er niets anders dan zaagsel. Tsja dan was de keus snel gemaakt je stond in de winkel en je kon zaagsel kiezen of zaagsel πŸ˜› Ik heb er 10 jaar geleden zelf een hele studie van gemaakt welk zaagsel het beste was en ik kwam destijds uit op Plospan. Ook toen hebben mensen mij gevraagd wat ik gebruikte en ik vertelde iedereen dat ik Plospan gebruikte en dat het naar mijn idee het beste zaagsel toen der tijd was. Deze informatie is als een lopend vuurtje onder alle hamsterliefhebbers rond gegaan en zelfs nu 10 jaar later staat Plospan bij de liefhebbers nog steeds als nr 1 zaagsel bekend, maar is dat nog wel zo? Of is het door de jaren heen gewoon als algemeen bekend aangenomen en heeft niemand het meer in twijfel getrokken?

Er zijn in de tussentijd studies gedaan waarbij een Nederlandse Dierenarts heeft aangetoond dat er schadelijke stoffen aanwezig zijn in zaagsel dat gemaakt is van dennenhout. http://www.derussischedwerghamster.nl/blog/plospan-houtvezel-naaldhout/

Ik ben zo ontzettend nieuwsgierig aangelegd… ik wordt er soms moe van haha πŸ˜› Maar goed dan moeten we uit nieuwsgierigheid toch gaan kijken waar Plospan van gemaakt is. Staat niet op de verpakking… hmmm ok dan maar even mailen en jaar hoor er zit dennenhout in. Plospan geeft zelf aan dat de hoeveelheid zo klein is en trekt de studie ook in twijfel. Met dit antwoord komen er bij mij natuurlijk weer 1000 nieuwe vragen op, maar die zal ik jullie besparen πŸ˜‰ Hier komt een botsing tussen ervaring en informatie. Een onderzoek van een dierenarts die beweerd dan dennenhout schadelijk is en jarenlange ervaring in gebruik van Plospan komen in strijd met elkaar. Ik ken Collega fokkers die hun dieren al jaren op Plospan houden en die dieren worden net zo oud als mijn dieren die op een hele andere bodembedekker zitten, dus hoe schadelijk is schadelijk?

Terug kijkend op de bovenstaande vraag waar het allemaal mee begon… hoe moet je in hemelsnaam een keus maken gebaseerd op de informatie die je hebt? Daarnaast is er veel veranderd vanaf de tijd dat zaagsel het enige was. Er zijn nu veel meer bodembedekkers te krijgen.

Zaagsel is not done!!

Toen was er de zwarte zaagsel periode. Je was hartstikke gek als je zaagsel gebruikte! Veel te veel stof, slecht schadelijk belachelijk! Mensen ware hier best wel fel op een hele tijd lang. Met name doordat het heel stoffig was. Kijk maar eens bij de Rattenliefhebbers, vertel ze daar eens dat je zaagsel gebruikt en je wordt bijna door het beeldscherm getrokken πŸ˜› Maar dat is ook heel begrijpelijk, want Ratten hebben bijzonder gevoelige luchtwegen en er zijn tegenwoordig heel erg veel Ratten die problemen hebben met hun longetjes. Maar in ieder geval ook bij de hamsters was er een donkere tijd aangebroken voor het zaagsel.

Zaagsel is gaaf!!

Hier zijn we nu… we zitten nu in het “zaagsel is gaaf tijdperk”. Hoe bizzar het ook klinkt maar het is echt zo. Al krijgen sommige mensen er bijna kortsluiting van omdat ze niet weten welke houding ze moeten aannemen. Het zit namelijk zo. We zaten in het tijdperk “zaagsel is not done” en zo via de “hamsterscaping snelweg” zijn we beland in “zaagsel is gaaf”. Terwijl er aan het zaagsel zelf niets is veranderd…. wat is er dan wel veranderd? Juist! Enkel en alleen onze mening! Het product is namelijk in grote lijnen gewoon hetzelfde πŸ˜›

Negativiteit VS positiviteit

Ik ben een positief persoon. Ik hou van positiviteit en realiteit. Ik ben van mening dat als je positief in het leven staat je gelukkiger bent πŸ˜€ Maar als we online kijken dan kan soms de negativiteit best doorslaan. Het gekke is ook dat de negatieve verhalen veel sneller online worden geplaatst dan de positieve verhalen. Het lijkt erop dat als je ergens blij mee bent je het minder snel deelt dan als je er niet blij mee bent. Ook dit kan een vertekend beeld geven over bepaalde thema’s. Daar moeten we wat aan doen! Als we allemaal nou eens veel meer positieve dingen plaatsen πŸ˜€ Ik zal dit aan de hand van enkele voorbeelden toelichten.

Het kale neus verhaal

Ik kreeg een mailtje van iemand die net was overgestapt op Carefresh bodembedekking en de hamster heeft een kale neus gekregen. Dat vond ik heel apart, maar mijn nieuwsgierigheid nam het over en ik heb de schrijver een aantal vragen gesteld. De hamster at verder goed, was niet mager, krabde zich ook niet alles was verder helemaal goed, maar de neus was nu wel echt helemaal kaal en volgens de schrijver was Carefresh bodembedekking de oorzaak. Niet afwachtend ging de schrijver dit ook online delen met anderen. Uiteraard heel goed bedoeld want als je van mening bent dat iets niet goed is dan wil je andere er natuurlijk ook voor behoeden.

Online was te lezen: “Mensen gebruik geen Carefresh. Ik heb het gebruikt en mijn hamster kreeg haaruitval en werd helemaal kaal”.

Toch bleef het aan mij knagen en toen bedacht ik me nog iets…

Ik: “Heb je een traliekooi?”
Schrijver: “Ja”
Ik: “Knaagt je hamster aan de tralies?”
Schrijver: “Ja, om gek van te worden!”
Ik: “Bingo!”

Dat is het! Het tralieknagen veroorzaakt de kale neus! De dieren stoppen namelijk hun neus tussen de tralies en het knagen zorgt voor wrijving en daar ga je dan. Het arme beestje heeft ook enkele anti-parasiet kuren gehad en niks werkte. De kleine kreeg een andere kooi en mocht daarna weer vrolijk in de Carefresh graven!

Dat voer moet je niet geven!

Ook weer een berichtje via de mail. Ik gebruik voer van Beaphar maar mijn hamster eet het niet zo goed, wat raad je aan. Dus ik heb gezegd dat ik zelf Witte Molen heel prettig voer vind en misschien is dat wel een idee om een keer uit te proberen. Daarnaast waren we nog wat via de mail aan het babbelen over uitbreiding van de kooi etc en had de schrijver vragen over welk chinchillazand geschikt is voor hamsters. Op zich is elke vorm van chinchillazand geschikt omdat het voor de huid van de chinchilla geschikt is. chinchillas zijn hele gevoelige dieren dus als het voor hen geschikt is dan ook voor een hamster πŸ™‚

Een maand later berichtje gekregen, dat het witte molen voer helemaal niet bevalt. De hamster krabt zich sinds het voer een ongeluk en krijgt allemaal korstjes op zijn huid. Op aanraden van mensen uit een facebook groep anti parasiet gegeven en stronghold (middel voor katten). De hamster ging nog meer achteruit. De schrijver heeft ook overal laten weten dat het begon toen de hamster de nieuwe voeding kreeg.

Ik: “Sinds wanneer zijn de klachten begonnen?”
Schrijver: “Sinds het nieuwe voer”
Ik: “Heb je verder nog iets aangepast in het verblijf? Andere bodembedekking, hooi, mos, huisjes etc?”
Schrijver: “Nee alles is hetzelfde gebleven. De hamster heeft alleen een schaal met chinchillazand gekregen”
Ik: “Bingo!”

Mijn vermoeden ging meteen richting het chinchillazand, dus heb ik de schrijver gevraagd om te stoppen met de behandelingen en direct het chinchillazand uit het verblijf te halen. Na een week was de hamster klachtenvrij…

In de 10 jaar dat ik actief hamsters fok heb ik volgens mij nog maar 1x (weet ik niet eens 100% zeker) parasietjes gehad bij de hamsters. … en als ik online de adviezen lees voor hamsters die zich krabben dan zou ik het statistisch gezien wel bijna elke maand moeten hebben. Als je online zou vragen wat moet ik doen mijn hamster krabt heel veel dan is het eerste advies dat je krijgt: anti-parasiet of stronghold (katten middel). Dit laatste vind ik ook nog steeds heel vreemd. Stronghold is een middel dat op recept voor honden en katten voorgeschreven wordt. Mensen gebruiken dit ook voor hamsters. Maar ik heb hier geen ervaring mee dus kan er niets over zeggen :p

hamstervoer

Eigen ervaring opdoen

Ervaring van een ander weegt niet op tegen je eigen ervaring. Daarmee wil ik zeggen, doe zoveel mogelijk ervaring op met dingen waar je in geΓ―nteresseerd bent. Vraag je je weleens af of een bepaalde voeding goed is? Lees de samenstelling en probeer het gewoon een keertje uit. Je eigen ervaring vertelt je veel meer dan de ervaring van een ander. Daarnaast kun je veel beter inschatten wat goed voor jou en je hamster is πŸ˜‰ De ervaringen van andere mensen zijn ook niet op jouw situatie gebaseerd. Kijk naar het konijn dat de bodembedekking ging eten, dat zou jouw gezonde konijn nooit doen. Daarnaast wil je iets weten over een bepaalde voeding, bodembedekking, merk etc de fabrikanten hebben een website en vaak ook een contactpagina. Je kunt ze zo een berichtje sturen en je vraag stellen. Wie heeft er nou meer ervaringen met hun product dan zij zelf? :p

Lees de informatie die je online vindt heel kritisch en vraag je altijd af naar het achterliggende verhaal. Is het een mening, een ervaring een via via verhaal?

Mijn ervaring delen

Het zal geen verrassing zijn dat ik mijn ervaring graag deel πŸ˜› Ik krijg ook ontzettend veel lieve berichtjes dat mensen er echt wat aan hebben. Daar wordt ik gewoon blij van, maar ook mijn ervaring is vanuit mij en mijn situatie. Ik deel mijn ervaring via Blog, Filmpjes, Bijeenkomsten, Mail… heel veel verschillende manieren. Ik probeer daar altijd het achterliggende verhaal bij te zetten zodat je een zo compleet mogelijk beeld hebt. Want als ik bijvoorbeeld zou zeggen: “Back 2 Nature is fantastisch” en ik zeg er niet bij “… maar de hamsters kunnen er niet in graven” dan is deze bodembedekker voor jouw wellicht helemaal niet zo fantastisch πŸ˜›

4 gedachten over “Online Doem Verhalen

 • 17 februari 2018 om 10:08
  Permalink

  Hoi Marika,
  Als eerste vind ik je blogs fantastisch om te lezen en sta er dan ook geheel achter wat je doet…het verder kijken en het zelf ervaren en dit delen dan dat men alleen maar conclusies trekt. We zitten nu mee te denken hoe het zit met chinchilla zand. We begrijpen nog het verschil niet met het open en het dichte schaaltje met zand…..had het misschien zo kunnen zijn, dat het beestje zich op dat moment zich niet zo lekker voelde misschien ?
  Honden gaan dan bijv. gras eten, kippen gaan steentjes eten….kortom dieren gaan op zoek naar een natuurlijk iets om er beter ervan te worden.
  Zou dit misschien ook een reden kunnen zijn dat het hamstertje zand aan het eten was ?
  Nu heb je ook weer stof om na te denken haha. Ik hoor graag van je oke ?

  Groetjes,
  Astrid ( Rattery van Hamelen )

  Beantwoorden
  • 17 februari 2018 om 10:23
   Permalink

   Dank je wel Astrid! β™₯
   Dat is een hele goeie!! … en inderdaad daar ga je van nadenken. De vergelijking met de hond is inderdaad wel een goeie…. Honden eten gras om en gaan daarna overgeven. Hamsters kunnen niet overgeven. Als ik nu verder ga nadenken dan zou het zelfs op een mineraal tekort kunnen wijzen als een dier zand gaat eten. Honden en zelfs mensen (kinderen) kunnen aan muren gaan likken of zand eten bij een kalk gebrek. Wie weet kan dit ook meespelen? Mineraal tekort is zeer onderschat bij knaagdieren. Dit komt met name door de mineraal knaagsteen die iedereen zo verafschuwt.

   Beantwoorden
 • 17 februari 2018 om 07:51
  Permalink

  Bedankt voor je leuke blog!

  Ik maak me ook snel zorgen als ik negatieve verhalen lees over bepaalde producten. Een tijd lang haalde ik daarom mijn chinchillazand uit het verblijf omdat ik las dat dit verstopping in de darmen kon opleveren. De schrijfster had autopsie op haar hamster laten doen, met dit als uitslag. Als andere hamsters vroegtijdig overlijden, kon dit wel eens de oorzaak zijn. Bewijs is daar niet voor, omdat 99% geen autopsie laat uitvoeren.

  Toch staat er inmiddels een bakje met chinchillazand in het verblijf.
  Waarom? Op een gegeven moment dacht ik: als bijna iedere hamsterbezitter het zand gebruikt, daardoor geen problemen ervaart en de hamster een respectabele leeftijd bereikt, dan is wellicht het gevaar niet zo groot.

  PS. Ik moet wel zeggen dat ik eerst een dicht zandbakje had, waar de hamster in ging zitten eten. Dan roept dat bij mij meteen angst op. Daarom gebruik ik nu alleen een open schaal.

  Beantwoorden
  • 17 februari 2018 om 10:24
   Permalink

   Graag gedaan!! β™₯
   Het opeten van chinchillazand zou in ieder geval voor nierstenen kunnen zorgen. Maar ook hier als dieren zand gaan eten dan moet er iets aan de hand zijn. Een gezond dier gaat geen zand eten πŸ™‚

   Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *