Onderzoek naar voorkeur bodembedekking Russische Dwerghamster

Het is je vast niet ontgaan, de nieuwe trend m.b.t. de natuurlijke knaagdierverblijven. Ook wel bekend als de “Duitse Stijl”. Deze houdt in dat je het verblijf van je hamster zo natuurlijk mogelijk inricht met zand, takken, zaagsel e.d.

NB: Ik heb in mijn onderzoek het verblijf niet volgens de Duitse Stijl ingericht. Ik heb enkel gebruik gemaakt van twee verschillende bodembedekkers. Bij de Duitse Stijl wordt er veel meer variatie in bodembedekking gemaakt.

Naar aanleiding van deze nieuwe trend ben ik heel nieuwsgierig geworden naar de voorkeur qua bodembedekking van de hamsters. Dus stel dat de hamster zelf zijn bodembedekking zou kunnen kiezen, waar zou hij dan voor kiezen?

WETENSCHAPPERS ONDERZOCHTEN

Er is al eens onderzoek naar gedaan. Onderzoekers hebben enkele kooien aan elkaar gekoppeld en in elke kooi een andere bodembedekking gedaan. Onder andere een kooi met zand.  Uit dit onderzoek is gebleken dat de dieren de kooi kozen met de zachtste bodembedekking. De dieren verbleven dus de meeste tijd in de kooi met de zachtste bodembedekking en maakten daar ook hun nestjes.

De dieren kozen dus niet voor hun natuurlijke bodembedekking “zand”.

NATUURLIJK LEEFGEBIED

Op het onderstaande filmpje kun je het natuurlijke leefgebied van de Russische Dwerghamster bekijken.

MIJN ONDERZOEKJE

Ik heb zelf ook een onderzoekje opgestart. Ik heb een verblijf voor 1/3 gevuld met zand en voor 2/3 met zachte bodembedekking. Ik heb hier 20 verschillende hamstertjes van verschillende leeftijden in laten wonen en allemaal zonder uitzondering verbleven ze voor meer dan 90% van de tijd in de zachte bodembedekking.

Wel gingen ze af en toe in het zand graven en rollen, maar daarna weer terug nar de eigen bodembedekking. De conclusie die ik hieruit kan trekken is dat de voorkeur voor de hamsters inderdaad uitgaat naar een zachte bodembedekking in plaats van zand. Wel vinden ze het prettig om er af en toe in te graven en rollen.

Zand is dus een leuke verrijking van het verblijf, maar geen ideale vervanger voor de bodembedekking.

GEBRUIKT

Ik heb hier Trixie Holen zand voor gebruikt.

 

VERVOLG

Ik zal dit onderzoek binnenkort herhalen op een iets andere manier.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *