Mama Russische Dwerghamster verjaagt haar jongen

Nog voor de geboorte gebeurd er van alles in het verblijf van de hamstertjes. Bij mij zitten papa en mama vaak samen en zorgen dus samen voor het kroost. Ze maken beide een mooi nestje, waar mama uiteraard de eindwoord van heeft. Het nestje wordt klaargemaakt en alles is klaar voor de komst van de kleintjes.

Zodra de kleintjes geboren worden, blijven ze in het nestje liggen tot dat ze ongeveer 2 weken oud zijn. De zorg gebeurd met name door mama, maar papa helpt ook goed mee.

Zodra de jongen oud genoeg zijn om op eigen pootjes te staan, moeten ze het nestje verlaten. In de natuur zullen de jongen of zelf weggaan of de moeder helpt ze een handje door ze te motiveren om weg te gaan. Deze motivatie houdt vaak in dat de moeder de jongen verjaagt.

Ik stond heel toevallig in de hamsterkamer de kleintjes en de ouders te filmen. Het gezinnetje was gemoedelijk aan hun avond bezigheden begonnen. Papa in het loopradjes, de kleintjes aan het rondwandelen en mama eten aan het verzamelen.

… en daar opeens uit het niets laat mama een van de kleintjes weten dat ze niet welkom meer zijn aan tafel! Ze verjaagt de kleine bij het eten weg. Dit doet ze met een hoop bombarie, maar het doel is niet om de kleine te verwonden, eerder om hem bang te maken en echt te verjagen. Dit is dan ook het startsein voor de fokker dat de kleintjes moeten verhuizen.

Waarom verjaagt mama hamster haar jongen?

  • De jongen zijn er klaar voor, ze zijn groot genoeg om voor zichzelf te zorgen
  • De mama is weer in verwachting
  • Er is gebrek aan voeding

Dit laatste zal in gevangenschap niet snel voorkomen of je moet je hamstertjes te weinig eten geven.

De kleintjes hebben hun eigen verblijf

Ik heb de kleintjes in ieder geval gelijk na dit voorval verhuisd naar een groter verblijf. Normaal gesproken ben ik het wel voor, maar de mama was deze keer iets sneller. De jongen worden vaak pas na de 3e levensweek verjaagt. Deze kleintjes waren nog iets jonger dan dat.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *