Lithium bij Diabetes

Zoals jullie weten ben ik altijd bezig. Toevallig kwam ik in een van mijn boeken een onderzoek tegen over Lithium. Ik had er nog nooit eerder over gehoord. Uit dat onderzoek is gebleken dat het toedienen van Lithium supplementen aan het drinkwater bloedsuikerspiegel kan verlagen.

Dit is onderzocht bij Chinese dwerghamsters met heftige diabetes. Bijna niemand kent lithium en nog minder mensen hebben het voor hun hamster gebruikt. Normaal gesproken zou ik hier meteen mee aan de slag gaan, maar ik heb geen dieren met diabetes….

De glucose normwaarden voor hamsters liggen tussen de 37 – 138 mg/dl. De Chinese Dwerghamsters uit het onderzoek hadden 500 mg/dl.

Symptomen diabetes

De meest herkenbare symptomen zijn veel drinken en veel plassen. Een hamster plast normaal gesproken c.a. 7 ml per dag. Bij diabetes kan dat oplopen tot wel 75 ml per dag. Het drinkflesje is zovieso elke dag op.

Wat is lithium

Lithiumcarbonaat komt in de natuur voor als het zeldzame mineraal zabuyeliet. In de verbrandingsresten van planten (onder andere van tabak) komt lithiumcarbonaat voor.

Lithiumcarbonaat kan bereid worden door een lithiumaluminiumsilicaat, zoals spodumeen, eerst te verhitten met kaliumsulfaat (K2SO4), waarbij onder meer lithiumsulfaat (Li2SO4) ontstaat. Door reactie van dit lithiumsulfaat met natriumcarbonaat (Na2CO3) ontstaat onder meer lithiumcarbonaat.

Een andere methode is de reactie van een goed in water oplosbaar lithiumzout (zoals lithiumchloride) met natriumcarbonaat:

2   L i +   +   N a 2 C O 3   ⟶   L i 2 C O 3   +   2   N a + {\displaystyle \mathrm {2\ Li^{+}\ +\ Na_{2}CO_{3}\ \longrightarrow \ Li_{2}CO_{3}\ +\ 2\ Na^{+}} }

Eigenschappen

Lithiumcarbonaat is een wit poeder, waarvan de oplosbaarheid in water afneemt met stijgende temperatuur. Bij verhitten van lithiumcarbonaat ontstaan lithiumoxide en koolstofdioxide:

L i 2 C O 3   ⟶   L i 2 O   +   C O 2 {\displaystyle \mathrm {Li_{2}CO_{3}\ \longrightarrow \ Li_{2}O\ +\ CO_{2}} }

Bij verhitting van lithiumcarbonaat met een overmaat koolstof, ontstaat lithiumcarbide:

L i 2 C O 3   +   4   C   ⟶   L i 2 C 2   +   3   C O {\displaystyle \mathrm {Li_{2}CO_{3}\ +\ 4\ C\ \longrightarrow \ Li_{2}C_{2}\ +\ 3\ CO} }

Deze reactie leidt niet – in tegenstelling tot andere alkalimetaalcarbonaten – tot reductie tot het metallisch element.

Bron: Wikipedia

Onderzoek met lithium

In 1996, kwam de eerste, en tot nu toe de enige studie voor mensen. Het onderzoek werd gedaan door Min Hu en collega’s uit Hunan Medical University in China. In datzelfde jaar, als de menselijke studie, publiceerde de twee ook studies op hamsters die waren “genezen” van diabetes met lithium. Ook bij Ratten daalde de bloedsuikerspiegen en zelfs bij mensen werden dezelfde resultaten behaald.

Methode van het onderzoek

Twintig en tien normale diabetische Chinese dwerghamsters werden willekeurig gecombineerd en gescheiden in vier groepen: controles (C), diabetes (D) controles behandeld met lithiumcarbonaat (CT) en diabetici behandeld met lithiumcarbonaat (DT). De lithiumcarbonaat behandeling werd toegediend met het drinkwater met lithiumcarbonaat (0,2 mg / ml). Bloedglucosespiegel bepaald op 0, 1, 3, 5, 6 maand, en insuline niveaus 1, 3, 6 maand. De lithium inhoud in de lever, nieren en de spieren werden bij het einde van de 6 maanden, middels natte ontsluiting assay en ICP-AES. Concentraties van fructosamine, melkzuur, GPT, BUN waren geëvalueerd.

Resultaten van het onderzoek

De gegevens toonden aan dat in groep D lithium niveaus in leverweefsel lager dan in groep A (p <0,05) en lithium inhoud nieren en de spieren ook verminderde. In groep DT, lithium inhoud in weefsels waren hoger dan in groep D (P <0,05) en dergelijke van groep C. bloedglucosespiegels en verminderde fructosamine concentratie tijdens insulineniveaus en melkzuur niet significant zouten. GPT en BUN niveaus veranderde niet lastig Group CT en DT Group.

Conclusie van het onderzoek

Er is een lithium tekort in lever-, nier- en spierweefsels van diabetische Chinese dwerghamsters. Een lage dosis en zes maanden behandeling van lithium-carbonaat kan de lithium-deficiëntie en glucosemetabolisme verbeteren.  Functies van lever en nieren zijn niet beschadigd.

Diabetes behandeling

Op dit moment wordt diabetes bij hamsters via de voeding behandeld. De dieren worden op een karig dieet gezet waardoor de bleodsuikerspiegen binnen de grenzen wordt gehouden.

Oproep!

Heb jij een hamster met heftige diabetes? Stuur me dan een berichtje. Kunnen we samen kijken of we de kleine kunnen helpen

3 gedachten over “Lithium bij Diabetes

 • 10 augustus 2017 om 11:21
  Permalink

  Ook nog even via deze weg: wij doen graag met dit onderzoek met ons Rusje van bijna 1 jaar oud. Een pearl met een glucose waarde van 500! Hij weegt 55 gram en drinkt ongeveer 60-70 ml per dag.

  Beantwoorden
  • 3 september 2017 om 11:22
   Permalink

   Oh ja heel goed dat gaan we doen! Zou je mij een e-mail kunnen sturen met je adresgegevens? Dan stuur ik je de medicijnen + instructies toe 😉

   Beantwoorden
 • 8 juli 2017 om 16:53
  Permalink

  Ik heb bericht gehad van een dwerghamstertje met zeer heftige diabetes. Het baasje krijgt van mij binnenkort alle benodigdheden en dan kunnen we kijken of het effect heeft.

  Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *