Is een hamsterbal goed of slecht?

hamsterbal

Dat is een hele goeie vraag! De bal is naar mijn mening niet “goed” of “slecht”. Het is eigenlijk een soort looprad waar je hamster niet zelf uit kan. Loopballen zijn veilig gemaakt, door bijvoorbeeld ventilatie gaatjes. Ze sluiten meestal ook goed af. Laat je hamster er echter nooit alleen in rondlopen. Altijd erbij blijven 😉

Vrije wil ontbreekt

Het enige grote nadeel aan een loopbal (naar mijn mening!) is dat je hamster er niet vrijwillig uit kan. Dat hoeft natuurlijk geen probleem te zijn als je als baasje goed naar je diertje kijkt en kunt beoordelen of hij het nog wel leuk vindt Een hamsterbal wordt vaak vergeleken met een looprad. Toch hebben de dieren bij een looprad de mogelijkheid om te stoppen wanneer ze willen. Dat is bij een hamsterbal anders.

Wetenschappelijke onderzochte kick

Uit een wetenschappelijk onderzoek is naar voren gekomen dat hamsters een kick krijgen van het lopen in een looprad. Ze worden er vrolijk van! 🙂 Zou dit ook voor een hamsterbal op gaan? Ik denk niet helemaal. Een hamsterbal heeft vergelijkbare kenmerken, maar ook grote verschillen. Zo kunnen de dieren niet zorgeloos rennen, want ze lopen zo ergens tegenaan. Daarnaast kunnen ze niet zomaar stoppen als ze dat willen.

Niet in de buurt van huisdieren!

Er kunnen gevaarlijke situaties ontstaat als de hamster bijvoorbeeld van de trap af rent in een bal. Daar moet je rekening mee houden. Ook mogen er geen andere huisdieren in de buurt komen, want honden kunnen zo spelend aan de slag gaan met de bal en de hamster erin 😮

Opgepast in de zomer!

Daarnaast geld voor in de zomer een restrictie. Als het warm is mag de hamster er niet lang dan 10 – 15 min in lopen. De bal is voor een heel groot deel gesloten dus kan snel warm en benauwd worden. Als je je hamster in de tuin laat lopen, let dan goed op dat hij nergens in kan vallen. Ik heb bijvoorbeeld een vijver…

Op het gras krijgen ze de bal ook niet altijd even goed op gang is mij opgevallen.

Ruski laat even zien hoe het moet

Ik heb vandaag Ruski in een hamsterbal laten lopen. Hij heeft vandaag prachtig laten zien hoe een hamstertje eruit ziet dat niet gewend is aan een hamsterbal. Hij loopt er wel in, maar heeft echt geen idee waar hij mee bezig is. Ik kan goed aan hem zien dat hij het niet fijn vond.

Er komt best nog wel wat bij kijken als het gaat om de hamsterbal, want je moet het natuurlijke gedrag van de hamster in de gaten houden. Ruski laat in het filmpje heel goed zien hoe een hamster zich gedraagt. Eenmaal in de hamsterbal wil hij zich zo snel mogelijk verstoppen. Hij zoekt hiervoor het dichtstbijzijnde verstoppertje op. Toch kan hij zich niet verstoppen want hij zit vast in de bal. Hamsters zijn schuwe dieren die het niet prettig vinden om open en bloot rond te lopen. Ze zullen altijd instinctief en behoedzaam zijn.

Daarnaast zijn hamsters in de avond actief en zijn daardoor overdag niet altijd even gezellig als het gaat om dit soort activiteiten. Het kan maar zo zijn dat Ruski s avonds misschien wel heel anders op de bal zou reageren.

5 gedachten over “Is een hamsterbal goed of slecht?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *