Ik ben een Baby

dwerghamstersHamstertjes worden blind en kaal geboren. De geboorte duurt niet lang, moeder loopt vaak door het verblijf tijdens de bevalling en verzameld daarna alle kleintjes in een warm nestje. Vanaf dat moment begint de band tussen moeder en haar baby’s zich te vormen. Ze poetst nauwkeurig elk kleintjes grondig schoon, maakt het nest perfect, lekker warm en knus voor haar kinderen. Ze is vaak zeer gestrest , want het baren van jongen is in het wild natuurlijk een risicovolle onderneming. Gelukkig heeft ze bij ons, in haar eigen veilige huisje niets te vrezen… of toch wel?

Mijn Baby

We stellen soms onze belangen voor dat van het dier. Want wij willen graag een foto, wij willen graag weten hoeveel jongen er zijn…. maar wat heeft moeder hamster daar aan? Of de jongen? Niets alleen maar stress.

Ik zie het gelukkig niet vaak meer bij hamstertjes, maar waar ik persoonlijk kriebelig van wordt zijn foto’s van hamstertjes die misschien nog maar 1 dag oud zijn, al open en bloot op de hand liggen. Deze piepkleine en jonge baby’s worden uit het nestje gehaald op de hand gelegd en op de foto gezet. Mijn persoonlijke oproep zou zijn om dat niet meer te doen. Ik heb geen idee wat de kleintjes ervan meemaken en hoe ze het beleven, maar ik kan me niet voorstellen dat ze het niet prettig vinden om bij mama weggehaald te worden. Wat wel bekend is is dat moeder hamster erg veel stress heeft als haar jongen weggehaald worden of zelfs al als het nest benaderd wordt.

Onderzoek naar de piepjes van jonge hamsters

De voor ons hoorbare kreetjes van de jongen duren ongeveer 120 milliseconden, dit zijn hoorbare geluidjes die gemaakt worden met het strottenhoofd, dus met de stembanden, terwijl de ultrasone (niet hoorbaar) geluidjes worden “gefloten”.

Hoe de moeder hier precies op reageert hebben ze nog niet onderzocht bij alle hamstersoorten.  Men denkt dat de moeder hierop reageert en de jongen gaat verzamelen.

Bij ratten is daar meer onderzoek naar gedaan. Ook rattenpups maken ultrasone geluidjes wanneer ze het koud krijgen. Dit heeft meerdere effecten op moeder rat. Al 5 minuten nadat ze het ultrasone geluid van haar pups te horen krijgt, maakt ze een bepaald hormoon aan, prolactine genaamd. Dit hormoon stimuleert onder andere de aanmaak van moedermelk. Tegelijkertijd gaat zij ook specifiek moederlijk gedrag vertonen, zoals het bouwen van een nest en het zoeken en terughalen van de jonkies. De onderzoekers denken nu dat de ultrasone geluidjes van de jongen de aanmaak van dit hormoon stimuleert. Dat zorgt er vervolgens weer voor dat er melk aangemaakt wordt en moederlijk gedrag optreedt.

Hoe een foto te maken?

Om toch een nestje op de foto te zetten zonder het nest te verstoren, kun je het beste wachten totdat mama afgeleid is, door bijvoorbeeld eten. Dan kun je voorzichtig het nestje op de foto zetten. Kijk wel uit dat je het nest niet helemaal overhoop haalt 😉 Want mama zal merken dat er iemand is geweest en zal daar weer stress door ondervinden.
Ik ben er trouwens van overtuigd dat moeders die een goede band met hun verzorger hebben, minder stress hebben als de verzorger bij het nest is geweest. Bij een vreemde reageren de moeders anders en kunnen zelfs bijten. Dit is mij opgevallen bij de dagelijkse verzorging van de dieren. Als ik ze eten geef, reageren ze anders dan als iemand dat doet die ze niet kennen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *