Hoe groot moet het verblijf zijn?

baraba steppe

Dit is toch wel een van de meest gestelde vragen! Ik krijg de vraag regelmatig en ben er zelf eens over na gaan denken. Natuurlijk heb ik hier over nagedacht, maar nu eens heel objectief vanuit het dier.

Hoe groot is het verblijf -> in het wild?

Dat is een goeie vraag! Hoe groot is het verblijf van de dwerghamsters in het wild eigenlijk? Onderzoekers hebben ontdekt dat Russische Dwerghamsters in het wild een territorium hebben van c.a. 1 hectare! Wow 😮 Das best veel. Dit is ongeveer 1 voetbalveld.

Hoe groot moet het verblijf bij ons thuis zijn?

Als je weet dat de dieren in het wild 1 hectare hebben en je wilt echt het allerbeste voor de dieren…. hoe bepaal je dan in hemelsnaam hoeveel ruimte je ze geeft? Want als je echt het aller aller beste wilt zou je ze dus hetzelfde moeten geven als in het wild? Toch? 🙂 Maar er zijn maar weinig mensen die 1 hectare grond ter beschikking hebben voor een dwerghamster :p Dus we zijn het er met elkaar over eens dat 1 hectare in geen optie is? Maar 10 meter dan? of 5 meter? Als je een grote woonkamer hebt moet dat best kunnen? :p Maar niet iedereen heeft een grote (woon)kamer.

Wie bepaald hoeveel ruimte je een hamster in gevangenschap geeft?

Is dat de overheid, die met deskundigen in overleg gaat en dan een maatstaf bepaald voor wat acceptabel is? In dat geval worden er onderzoeken gedaan naar het gedrag van de dieren. Als een dwerghamster in een heel klein hokje van 20 x 20 cm wordt gehouden vertoont hij abnormaal gedrag. Conclusie: Te klein dient groter te zijn. Maar de overheid heeft bepaald dat hamsters in kleine laboratoriumbakken gehouden mogen worden. Hmm  das ook niet het allerbeste denk ik…

Of moeten we naar de liefhebbers luisteren? Want als liefhebber wil je toch het allerbeste voor je dier. Maar wat zeggen de liefhebbers? Laten we het eens op een rijtje zetten:

 • 10 jaar geleden was een verblijf van 50 x 30 cm minimaal voor een Russische Dwerghamster
 • 5 jaar geleden was een verblijf van 60 x 30 cm minimaal voor een Russische Dwerghamster
 • Nu anno 2017 is de minimale afmeting richting de 80 a 100 cm gegaan

Heftig als het gaat om de kooimaten

Er kunnen soms bijzonder heftige discussies ontstaan als het gaat om de kooiafmetingen van hamstertjes. Want de vraag is en blijft “wie bepaald de afmetingen van het verblijf?”. Sommige groepen nemen het hef in eigen handen en willen de afmetingen voor anderen bepalen. De adviserende rol van de liefhebber veranderd ineens in een overheersende dominante benadering die afschrikt.

Duitsland is een mooi voorbeeld. Je moet het daar niet in je hoofd halen om een dwerghamster kleine dan 100 cm te houden! Op elk forum wordt je gebannen in elke groep wordt je erop aangesproken en iedereen die jouw verblijf ziet zal je afkeuren. Een collega fokker van mij voldeed niet aan de minimummaten… was nergens welkom, overal zwart gemaakt, erg heftig. Dus wat deed deze fokker… ja inderdaad de verblijven groter maken om toch mee te kunnen doen met de veeleisende groep. Ik kan er niks aan doen, maar het eerste wat hier in mij opkomt is “elk nadeel heeft zijn voordeel”, want het nadeel van de fokker is dat deze een groter verblijf moest aanschaffen en het voordeel was voor de hamster, want hij woont groter.

Wat is het verschil op dit moment?

De gangbare afmetingen voor Russische Dwerghamsters liggen op dit moment tussen: 60 cm, 80 cm en 100 cm. Dus je zou kunnen zeggen small, medium en large. Er zijn zelfs mensen die een verblijf van 120 cm hebben 😮 dat is dan extra large 😀

We gaan even terug naar de afmetingen in de natuur. Dat was 1 hectare. Dit gaan we terugrekenen en in percentages weergeven wat wij de hamster geven in vergelijking met wat zijn wilde soortgenoten hebben.

 • 60 x 30 cm = 1800 cm2 (vierkante centimeters)
 • 80 x 30 cm = 2400 cm2
 • 100 x 30 cm = 3000 m2

1 hectare = 1000 000 00 m2 honderd miljoen vierkante cm om wel te verstaan 😮

ok en nu kijken we even wat wij onze dieren geven :p

 • 60 x 30 cm = 0,0018% van wat ze in de natuur hebben
 • 80 x 30 cm = 0,0024%
 • 100 x 30 cm = 0,003%

Dat is even een eyeopener! Dat we de dieren niet hetzelfde kunnen bieden dan in de natuur dat is duidelijk, maar dat we de dieren nog geen eens 1% kunnen geven van wat ze in de natuur hadden is best schokkend toch?

Waar maken we ruzie om?

Of we de dieren 0,0018% geven of 0,003%. Als je het zo bekijken hebben we het natuurlijk helemaal nergens over :p

Beperkte kijk!

Maar wij hebben natuurlijk een beperkte kijk op dingen. Want wij kijken niet verder dan de kooimaten die wij kunnen geven en dan wordt de zaak toch wel even heel anders… Stel dat de liefhebbers nu bepalen dat de minimale maten 100 x 30 cm moeten zijn, dan zijn de andere verblijven verbluffend kleiner:

 • 60 x 30 cm = 40% kleiner dan de 100 x 30
 • 80 x 30 cm = 20% kleiner dan de 100 x 30
 • 100 x 30 cm = 100% als standaard

Als je er zo naar kijkt dan heb je toch wel machtige percentages. Want als je een dier vergeleken met de natuur 99,997% minder leefruimte geeft dan is er geen haan die ernaar kraait en dat komt omdat we onmogelijke dingen niet meewegen in onze probleemoplossingen. Want je kunt een dier niet hetzelfde geven als in de natuur, zowel jij als het dier moeten genoegen nemen met minder.

Onderzoek

Het bijzondere is dat de Rusjes geen afwijkend gedrag vertonen nu ze 99,997% (100 x 30 cm) minder leefruimte hebben. Want de dieren hebben zich perfect aangepast. Ze vertonen ook geen afwijkend gedrag als ze 99,9976% kleiner zitten dan in het wild. Toch beweren sommige liefhebbers dat er verschil in gedrag optreed als de dieren 99,997% kleiner leven in plaats van 99,9976%, dus de 0,0006% maakt een verschil in gedrag terwijl de 99,99% geen verschil maakt….

…. en de vraagt blijft hoe groot zou het verblijf moeten zijn en wie bepaald dit? 😀

 

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Eén gedachte over “Hoe groot moet het verblijf zijn?

 • 7 mei 2018 om 19:17
  Permalink

  Minimaal 80×40 voor een russische dwerghamster vind ik. Hoe grooter hoe beter… Maar natuurlijk kunnen wij geen reuze kooi nemen bv van 10 meters…

  Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *