Een Tam Hamstertje maak je zo

Ik heb hierboven een filmpje gemaakt van een hamstertje uit het R5 nestje. Het is een klein wildkleurtje van c.a. 3 weken jong. De kleine ligt op mijn hand, heel relaxed en laat zich lekker kriebelen. Dit vind ik persoonlijk het toppunt van vertrouwen van zo’n diertje. Hamsters zijn prooidieren en als ze iets normaal gesproken heel eng vinden dan is het wel open en bloot op de rug liggen, maar als ze het al gewend zijn en er niet bang voor hoeven te zijn en het zelfs fijn vinden 😀 Mooi toch! Genieten is dat!

Hoe zit dat toch met lieve hamstertjes? Waar komen ze vandaan en hoe worden ze gemaakt?

Genetisch Tam

Mensen vragen mij weleens hoe kun je een hamster tam en lief maken? Voor een deel is dit al genetisch aangelegd. Dus genetisch genetische tamheid/liefheid inderdaad. Veel goede fokkers selecteren om bepaalde gedragseigenschappen of selecteren bepaalde eigenschappen eruit. In de praktijk komt het erop neer dat ze de liefste dieren uit een nest aanhouden en mee verder fokken.

Ligt aan het vrouwtje

Vaak is het ook zo dat als het vrouwtje tam is, de jongen ook tam worden. Ze nemen als het ware de rust en ontspannen houding van haar over. Als beide ouders bij het nestje aanwezig zijn dan is het goed dat ze beide tam zijn denk ik 😉

Socialisatie van een hamster

We wisten natuurlijk al dat dit heel belangrijk is bij een hond bijvoorbeeld, maar bij een hamster dan ook? Ik denk van wel. De socialisatie is naar mijn mening erg belangrijk als het gaat om de kennismaking met handen. Er is een groot verschil te zien als je kijkt naar dieren die gesocialiseerd zijn e die nog nooit in handen zijn geweest.

Kleur en gedrag van de hamster

Ik blijf er echt bij dat bepaalde kleuren ander gedrag vertonen, maar de verschillen zijn wel nihil. Zo zijn Merle vrouwtjes wat pittiger naar de mannetjes toe, zijn zwart gerelateerde hamstertjes vaak actiever.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *