De “Winterverlamming”

Wat is een “winterverlamming” of ook wel “Torpor” genoemd?

Veel dieren houden tijdens de winter een winterslaap, dit om de moeilijke omstandigheden die in de winter heersen makkelijker te doorstaan. Het is koud, er is weinig voedsel etc.
De Russische Dwerghamster gaat niet in winterslaap, deze kleine slimmerd heeft hier iets geheel anders op bedacht. De Russische Dwerghamster kan in de winter namelijk in een soort verlamming terecht komen – De ‘Winter Verlamming’. Onze kleine rusjes kunnen de winter makkelijker overleven doordat ze tijdens de ‘Winter Verlamming’ hun stofwisseling snelheid neemt af tot we 30%, de hartslag neemt af en dus ook de bloedsomloop wat dan weer een verlaging van de lichaamstemperatuur met zich meebrengt. Ook daalt de ademhaling tot een minimum. De ademhaling is trouwens ook erg onregelmatig, het ene moment ademt het dier normaal, dan weer heel langzaam en vervolgens weer sneller.

De Russische Dwerghamster blijft dus de hele winter actief, maar om zijn lichaamsenergie op pijl te krijgen en te houden gaat hij dus vaak overdag in de ‘Winter Verlamming’. Deze verlamming is trouwens niet geheel niet in de dierenwereld er zijn nog enkele andere dieren die dit doen, zoals de kikker bijvoorbeeld. Deze kan al zijn lichaamsfuncties ook op een heel laag pitje zetten om zo de winterse omstandigheden te overleven.

Wat gebeurt er tijdens een ‘Winter Verlamming’?

  • De Stofwisseling daalt naar een minimum, deze kan wel met 30% dalen.
  • De hartslag verlaagt
  • De ademhaling verlaagt en vertraagt. Deze is dus langzamer en oppervlakkiger.
  • De lichaamstemperatuur verlaagt tot ca. 20*C. De hamster voelt dus koud aan.
  • Hamster voelt slap aan en heeft zijn oogjes dicht of half dicht.

Wat jij kunt merken

  • Hamster voelt koud en slap aan.
  • Kan iets magerder zijn dan normaal.
  • Hamster is niet goed wakker te krijgen.
  • Hamster eet en drinkt minder.

Een andere benaming is “Torpor”.

Torpor lijkt ook op winterslaap (inclusief de hypothermie), maar dan voor een kortere periode (enkele uren).

In oktober 2006 beweerde de Japanner Mitsutaka Uchikoshi dat hij 24 dagen in een winterslaap had doorgebracht nadat hij in slaap was gevallen toen het begon te sneeuwen. Dokters die hem onderzochten beweerden dat zijn lichaamstemperatuur zou zijn gezakt tot 22°C.

Zo’n periode begint bij de Russische Dwerghamstertjes ongeveer 30 tot 60 minuten voor zonsopgang en duurt gemiddeld zo tussen de 4 en 9 uur.

Aan het eind van zo’n periode is de lichaamstemperatuur van het diertje ongeveer 20 °C. Tijdens torpor wordt de stofwisseling tot zo’n 30% teruggeschroefd. De frequentie van de hartslag en de ademhaling gaan ook duidelijk omlaag.

Als hij na zo’n toestand weer bijkomt kun je hem wat lauwwarm water met
suiker geven of een beetje Brinta en vooral warm houden.

Onderstaand een verhaal van één van onze leden van het hammie hamsterforum

Afbeelding
De Russische Dwerghamster.nl | Marika Stoevelaar

Ik zag om ongeveer 7 uur Coco in zijn kooitje zitten. Hij zat heel stil met zijn hoofdje in het zaagsel dus ik dacht ik zal even kijken hoe het met hem gaat.
Dus ik ging hem aaien. Geen reactie. Ik werd toen al helemaal gek er gingen allemaal rare gedachtes door me hoofd dus ik pakte hem even uit zijn kooitje ne zette hem op mijn hand. Gelukkig ademde hij nog maar hij deed zijn oogjes niet open en hij beweegde af en toe een beetje. Ik wou hem eigelijk weer terug leggen in zijn hokje. Ik dacht dat hij dat fijner zou vinden. Maar toen ik hem daar weer neer legde ging hij helemaal raar bewegen dus ik pakte hem weer op. op mijn hand ging hij gewoon lief liggen. Dus ik ging op mijn bedje liggen en daar heb ik gewoon een uur met hem in mijn hand gezetten. Beetje huilen beetje staren naar niks.
Na dat uurtje kreeg ik het koud dus ik wou met me vrije hand me dekbed over me heen gooien. Hierbij raakte ik perongelijk me andere hand aan en Coco kwam ineens tot leven! Zijn oogjes gingen open en hij ging weer wandelen. Ik was echt helemaal in shock was zoooooo blij! Ik heb hem net weer terug gedaan in zijn hokje en hij ging gelijk wat eten. Nu doet hij weer lief slapen en hij ademt goed.

Wil je meer weten over de Winterverlamming kijk dan op http://www.derussischedwerghamster.nl/Ziektes%20en%20aandoeningen%20-%20Algemeen.html heb je vragen? Stuur dan gerust een mailtje 😉

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *