De Hamster Meeting 10 mei

Op 10 mei was het weer zover. De 2e hamstermeeting was een feit! Sylvia, Martin, Anneke, Koen, Sophie en ik zijn weer gezellig bij elkaar gekomen om de actuele thema’s die hamsterland bezig houden te bespreken.

Tepelontsteking

Een van de belangrijke thema’s die voor deze keer op de agenda stond was de tepelontsteking die je bij de Russische Dwerghamster regelmatig tegenkomt. We hebben ons serieus gestort in het hoe en waarom van deze aandoening. Samen zijn we tot de conclusie gekomen dat het meerdere oorzaken kan hebben zoals bijvoorbeeld:

  • Genetische vererving
    dominante vererving, recessieve vererving, vererving van de aanleg en een complexe vererving die we nog niet goed begrijpen
  • Bacterie

Informatie vastleggen

Er zou een checklist moeten komen waarmee fokkers die een tepelontsteking hebben kunnen nagaan welke factoren kunnen mee spelen. Een bacterie is een reëel risico factor. Met name als het vrouwtje net is bevallen en de bacterie bij zich krijgen. Dan is de kans op besmetting groot, de weerstand is vaak wat minder door vermoeidheid het zogen van de jongen, de omstandigheden in het nest kunnen gunstig zijn voor een bacterie (warm en vochtig) en eventuele (zelfs minimale) wondjes aan de tepeltjes kunnen de nodige deur opening zijn voor de bacterie.

Hygiënische maatregelen zijn dus van groot belang. Natuurlijk zijn hobbyfokkers goed bezig wat betreft de hygiëne, maar met name als er een nestje is en de tijd ervoor, moet dat erg bewust in de gaten gehouden worden.

Ik heb zelf nog nooit een tepelontsteking gehad, maar nakomelingen van mijn dieren hebben dit bij andere fokkers wel eens gehad. Dat kan natuurlijk, maar is het dan genetisch of een bacterie? Kortom we moeten meer informatie hierover verzamelen, want ook de bodembedekking kan een rol spelen. Neem bijvoorbeeld Corbo (een bodembedekking gemaakt va mais), deze kan vrij eenvoudig gaan schimmelen als deze vochtig en warm wordt. Dat zijn juist de twee factoren waar een bacterie vrolijk van zou worden.

We zijn daarom met een groepje fokkers op het Hammie Hamsterforum bezig een checklist te ontwikkelen en tepelontsteking gevallen vast te leggen. Vervolgens zullen we gaan kijken naar de overeenkomsten en hopelijk kunnen er conclusies worden getrokken die helpen het probleem te stoppen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *