Contact met je hamster

Dit is één van de lastigste thema’s om uit te leggen, maar ik ga mijn best doen. We gaan het hebben over contact met je hamster. Wat is of beter nog hoe krijg je contact met je hamster en kan het überhaupt wel?

Ik ben van mening dat je zeker contact kunt krijgen met je hamster, maar geduld en rust is van groot belang. Er moet een band opgebouwd worden. Deze band moet met name berusten op rust en vertrouwen.

Door de jaren heen heb ik al erg veel nieuwe baasjes meegemaakt. Ze hebben sowieso 1 ding met elkaar gemeen en dat is een nieuw huisgenootje in de vorm van een jong Russisch Dwerghamstertje. Als nieuw baasje wil je het zo goed mogelijk doen voor je diertje. Je wilt dat hij goed eet, drinkt, dat hij het naar zijn zin heeft, dat hij je lief vindt, dat hij bij je komt, dat hij niet bang voor je is, dat hij uit je hand eet, op je hand klimt… kortom de wensenlijst is groot en het nieuwe hamstertjes moet nog heel erg wennen en kan niet meteen voldoen aan al deze wensen. De kleine moet eerst wennen.

Een goede start

Ik zeg altijd “de hamstertjes krijgen bij mij een goede start” Daarmee bedoel ik dat de dieren aan zoveel mogelijk situaties gewend zijn. Ik haal ze van jongs af aan regelmatig uit het verblijf, ik geef ze lekkers uit de hand, ik voer ze, verzorg ze en ze staan in het kloppend centrum van het huis, namelijk de keuken J Tijdens het hele proces van jong tot dat de kleintjes met hun nieuwe baasje mee mogen hanteer ik de jongen met heel veel rust. Dat wil niet zeggen dat ik langzaam en sloom ben, maar dat alles wat ik doe met rust en kalmte gebeurd en dat is naar mijn mening één van de belangrijkste dingen bij het opvoeden van jonge hamstertjes. De situatie waarin “jij” als verzorger de vaak nog jonge hamster in brengt moet rustig en kalm zijn en “jij” als verzorger moet ook rustig en kalm zijn.

Prooidieren

Ik kan het niet vaak genoeg zeggen hamstertjes zijn prooidieren en daarom van nature angstig aangelegd. Wij (de verzorgers) moeten de hamstertjes laten weten at er niets aan de hand is, dat ze niet bang hoeven te zijn, maar als jij als verzorger nerveus, gespannen of zelfs opgewonden bent, dit laatste omdat je bijvoorbeeld zo blij bent met je hamstertjes, dan kan het zijn dat dit invloed heeft op je nieuwe vriendje. Ik hoor je al denken… “dus ik kan alleen een hamster hanteren als ik helemaal ZEN ben? “ Nee hoor, zeker niet. Maar je kunt wel even stil staan en bij jezelf aanvoelen of je rustig genoeg bent om het diertje op een kalme manier te hanteren. Vooral kindjes zijn zo ontzettend blij met hun nieuwe vriendje dat ze wel elke keer een gat in de lucht willen springen bij het verblijf en ook daar zal een hamstertje best aan kunnen wennen, maar niet meteen. Met name in de eerste weken is het belangrijk o contact te maken met het diertje, maar wel op een rustige manier.

Bijten

Ik hoor en lees weleens vaker dat een hamstertje die net nieuw bij een nieuw baasje is ineens begint te bijten, terwijl hij dit bij de fokker nooit heeft gedaan. Afgezien van knabbelen, kan dit duiden op stress dat het diertje door zijn nieuwe verzorger ervaart. Dit klinkt negatiever dan het is hoor! Het zit m alleen in het feit dat de hamstertjes “jou” zo goed kunnen ervaren, dus al jij het spannend vind om je nieuwe vriendje voor het eerste thuis op te pakken, dan vind jou vriendje het drie keer zo spannend J

Wat kun je het beste doen?

Tot nu toe is “pootje over” de beste methode voor het begin. Zoals uitgelegd met de duim boven het ruggetje zodat je controle hebt en blijft houden over het diertje, laat je m rustig van hand tot hand lopen. Door het lopen (bewegen) kan het hamstertje opgebouwde stress (door het oppakken) weg laten vloeien. Hij loopt de stress als het ware eruit. Je merkt dat de dieren in het begin heel snel van de en naar de andere hand kunnen gaan lopen en dat ze op een gegeven moment rustiger gaan lopen totdat ze stoppen en zich even gaan wassen. Het wasmoment wordt als een positief moment gezien. Ik zie het enerzijds als een teken van gemak en anderzijds als een teken van “ik weet even niet wat ik moet doen, dus ik ga mij even wassen”. Dit laatste wordt ook wel overspring gedrag genoemd. Dieren weten even niet wat ze moeten en dan gaan ze (voor die situatie) onlogisch gedrag vertonen. Dat is niet erg, want je hamstertje leert op deze manier dat het niet eng is om in jouw handen te verblijven. Elke keer dat je hem een positieve ervaring geeft door hem rustig door je handen te laten lopen, zal je hamstertje rust geven voor de volgende keren.

Stel dat je heel gespannen bent bij de eerste keer dat je het diertje uit zijn verblijf haalt, zal hij dit merken. Dieren, dus ook hamsters, leren door associaties te leggen. Als hij vaker een negatieve ervaring heeft gehad met het in handen gehouden worden, dan zal hij op een gegeven moment de handen als negatief ervaren en erin gaan bijten.

Hamstertjes worden niet agressief geboren

Deze stelling klopt mits juist gefokt. Rusjes die Campbelli bloed in de lijn hebben kunnen weleens pittiger zijn dan normaal. Dit herken je door territoriaal gedrag in het verblijf. In alle andere gevallen worden de dieren niet agressief geboren en dus ligt de vorming bij de fokker.

Ook de fokker levert een zeer belangrijke bijdrage. Immers bij de fokker wordt de basis gevormd en dus is het heel belangrijk dat de fokker bewust omgaat met de dieren en ervoor zorgt dat ze alleen maar positieve ervaringen opdoen met mensen en vooral het in handen houden.

Tot slot nog een tip! 🙂

Heb je net een nieuw hamstertje opgehaald, mijn advies is dan ga lekker met je diertje aan de slag, maak contact. Sommige fokkers geven het advies om het dier de eerste week met rust te laten. Ik denk persoonlijk dat beide adviezen goed zijn, maar afhankelijk zijn van het nieuwe baasje. Als je in staat bent om in de eerste week heel rustig en voorzichtig met het diertje om te gaan, dus ook echt kalm zoals hierboven uitgelegd, dan is het alleen maar goed om snel een band op te bouwen. Maar ben je in de eerste tijd zenuwachtig, gespannen of opgewonden, dan is het beter dat je even de tijd neemt om de euforie te laten bezinken en daarna pas aan de slag te gaan met je hamstertje 🙂

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *