Chinchillazand met elkaar vergelijken

Dat Russische Dwerghamsters het heerlijk vinden om in zand te badderen wisten we natuurlijk al. Maar voor welk zand kies je? … en wat zijn de prijsverschillen?

Moeilijk om prijs te vergelijken

Ik vind het altijd zo jammer dat het ons zo moeilijk wordt gemaakt om de prijzen te vergelijken. De ene fabrikant heeft het over liters en de andere over kilo’s. Tja dan is het vergelijken van de prijs erg lastig.

Chinchilla zand op een rijtje

Daarom heb ik de meest populaire soorten zand even op een rijtje gezet. Ik heb de liters opgezocht en de prijs op basis van de liters berekend.

Dit is mijn conclusie:

chinchillazand vergelijking

Het goedkoopste chinchilla zand

Zoals je kunt zien komt Witte Molen het beste uit de test met slechts €1,22 per pak. Supreme Selective is het meest prijzig met €3,16 per 1 Liter zand.

Enkel Witte Molen zand is in verschillende verpakkingen verkrijgbaar. Van klein verpakking tot zakken van 12,5 kg. De andere soorten zand zijn enkel in klein verpakking verkrijgbaar.

Dus op een rijtje van goedkoop naar duur kom je op:

 1. Witte Molen Chinchilla zand
 2. Vitakraft Special Sandy
 3. Beaphar Gerbil/Chinchilla
 4. Supreme Selective Chinchilla zand

Verschil tussen Beaphar Gerbil en Beaphar Chinchilla zand?

Beaphar wilde aanvankelijk een twee soorten zand maken. Een voor de grotere knaagdieren zoals Chinchilla’s en Degoes (Chinchilla zand) en een andere voor de kleine knaagdieren zoals Gerbils en Hamsters (Gerbil zand). De samenstelling van beide zand soorten is echter hetzelfde. Alleen kan er iets verschil zijn tussen de zand korrel grootte. De zand korreltjes van de chinchillazand zijn ietsiepietsie groter dan van het gerbil zand. Maar volgens Beaphar is het verschil zo klein dat je beide gewoon door elkaar kunt gebruiken. Er is dus eigenlijk zo goed als geen verschil.

Functie van zand

Zand werkt vacht verzorgend. Het ontvet de huid en de vacht en werkt hierdoor ook afkoelend. Het zorgt ervoor dat vul en viezigheid uit de vacht verwijderd wordt. Het heeft ook een schurende werking. Kortom zand is erg nuttig voor een hamster, maar je moet er wel mee uitkijken. Als je het zand 24 uur per dag in het verblijf wilt zetten, moet je de hamster wel regelmatig controleren.

De genoemde voordelen van zand kunnen ook heel snel veranderen in nadelen. De ontvetting van de huid is nuttig als de huid vettig is. Is de huid droog, dan zal zand de huid verder uitdrogen met alle gevolgen van dien. Je zult nu vast denken hoe weet ik of mijn hamster een vette of droge huid heeft? Daar kom je zo 123 niet achter, daarom moet je de hamster regelmatig controleren op kale plekjes en korstjes. Als je ziet dat je hamster dat heeft, dan moet je het zandbakje even uit het verblijf halen 😉

Ook bij jonge dieren moet je goed opletten. Hun huidhuishouding is nog niet 100% ontwikkeld en reageert heel anders dan bij volwassen dieren. Daarnaast kunnen oogproblemen bij jonge dieren eerder ontstaat door zand. Ik gebruik zand sowieso niet bij de jongen dieren tot 5 weken.

 

…. en badderen doen we zo!

Bewaren

Bewaren

Eén gedachte over “Chinchillazand met elkaar vergelijken

 • 10 augustus 2018 om 11:35
  Permalink

  Mijn chinchilla’s hebben altijd het fijnste zand dat er beschikbaar is. Hun vacht ziet er altijd goed uit dus misschien heb je gelijk dat het zand vachtverzorgend werkt. Wel ligt er altijd zand in de woonkamer, maar daarvoor is het dan weer extra gezellig.

  Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *