Aspergillis Fungus (Aspergillis Schimmel)

Aspergillus Deze schimmel groeit het liefst in en rond de bodembedekking bij het water of waar de hamster plast. Zodra de schimmel begint te groeien is deze in eerste instantie wit en daarna wordt deze zwart van kleur.

In dit stadium komen er sporen vrij die de omgeving in gaan, deze kunnen invloed hebben op de gezondheid van de hamster.

Aspergillus is een geslacht dat uit ongeveer tweehonderd schimmelsoorten bestaat, die over de hele wereld voorkomen. Het is een draadvormige schimmel. De schimmel komt van nature voor in hooi en compost.Aspergillus werd voor het eerst beschreven in 1729 door de Italiaanse bioloog Pietro Antonio Micheli als Nova plantarum genera juxta Tournafortii methodum disposita. Bij het bestuderen van de schimmel deed de vorm hem denken aan een aspergillum, dat gebruikt wordt voor de besprenkeling met heilig water.

Symptomen

Zodra de eerste symptomen worden opgemerkt dan moet de hamster meteen naar de dierenarts. De inademing van de sporen van deze schimmel kunnen namelijk dodelijk zijn voor je hamster! Symptomen zijn:

  • lusteloosheid
  • ademhalingsproblemen
  • piepende ademhaling
  •  bloed in de urine
  • ontstoken huid
  • chronische diarree

Hamsters die diabetes of een blaasontsteking hebben lopen een groter risico.
Het lijkt erop dat bodembedekkers die maïs bevatten, eerder deze schimmel ontwikkelen dan andere bodembedekkers.
De Aspergillis schimmel groeit ook op groenten en fruit, dus laat nooit resten groenvoer achter in de kooi.

Behandeling

De dierenarts zal de infectie behandelen met antibiotica en anti-schimmel medicatie.

Preventie

Het belangrijkste is om de plashoeken goed schoon te houden. Deze moeten gedesinfecteerd worden en grondig gereinigd om schimmels en batterijen geen kans te geven. Er zijn tegenwoordig ook middelen die schimmelgroei tegen gaan. Daarnaast mag groenvoer niet langer dan 1 dag in het verblijf liggen vooral met warme dagen.

Niet bang zijn! Zolang het verblijf hygiënisch schoon is en je het netjes bijhoud hoe je je geen zorgen te maken 😉

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *