Appeltjes zijn lekker en gezond!

appelDe appel we kennen m allemaal wel… Eva’s gift aan adam in de hof van Eden. Voor de indianen is de appel een teken van eer, voor Galenus een remedie voor alle kwalen. In de Iers- Keltische traditie wordt de appel gezien als de vrucht van de kennis, de magie, van de openbaring en voedsel. In het christendom wordt deze geassocieerd met de zondeval.

Maar los van alle mythen en verhalen is de appel natuurlijk een gezond stukje voedsel.

Wist je dat?
De keelknobbel die bij de mannen zo goed zichtbaar is de Adamsappel wordt genoemd. Dit is het klokhuis van de verboden appel die Adam van Eva heeft gekregen, het klokhuis is in zijn keel blijven hangen.

De appel werkt darm reinigend en geraspte appel gaat diarree tegen. Dieren eten in het algemeen zeer graag appel, ze worden aangetrokken door de lekkere geur en heerlijke smaak. De appel is goed te gebruiken tegen diarree bij dieren. Een tonicum is goed voor har en zenuwen. Een appel gegeven aan een renpaard of een vogel geeft deze snelheid!
Daarnaast is de appel uitstekend te gebruiken bij schruft en wormen.

Een appel is goed gekauwd heel licht verteerbaar. Je kunt bij problemen de appel ook prakken voor je hamster. De appel dient zonder schil en zonder klokhuis aangeboden te worden. De appel mag niet koud zijn, kamertemperatuur en de appels het beste niet in de koelkast bewaren. Is de appel te koud dan even omspoelen met warm water.

appelInhoudsstoffen van een Appel:

  1. Organische zuren: nicotinezuur, appelzuur, citroenzuur, barnsteenzuur, oxaalzuur.
  2. Salicylzuur (geur van de appel).
  3. Sporenelementen: Natrium, Kalium, Calcium, Magnesium, Fosfor, Zwavel, Fluoride, Chloride.
  4. Pectine is een pre-bioticum voor de darmflora.
  5. Ethyleenoxide, de geur van rijpe appels.

De appel geeft een basische rest en is in het algemeen laxerend en wormdrijvend. Wormdrijvend wil zeggen dat het gebruikt kan worden om wormen te verdrijven uit het maag-darmkanaal.

De Fosfor in appel geeft denkkracht en Magnesium ontkrampend.

Vitaminen:

  • B1, 2, 6
  • Vitamine E

Hoe te geven?

Natuurlijk is een verse appel het allerbeste. Als je je hamster regelmatig een appel geeft of ander fruit dan kun je gaan merken dat hij minder uit zijn drinkflesje drinkt. Dit geeft niet je hamstertje haalt zijn vocht dan elders vandaan 🙂 namelijk uit het fruit. Een appel werkt ook vaak eetlust opwekkend, mocht je hamstertje zich niet lekker voelen dan is het goed om hem een stukje appel of een papje aan te bieden. Bij ziekte is het heel belangrijk om toch vocht binnen te krijgen en het happen in een stukje appel gaat dan vaak makkelijker dan drinken uit een drinkflesje. Daarnaast hebben hamstertjes vaak al snel een verminderde eetlust als ze zich niet lekker voelen, ze kunnen hamstervoer en drinken laten staan. Een vers appeltje kan dankzij zijn lekkere geur en volle smaak het diertje toch overhalen iets te eten en wat vocht binnen te krijgen 😉

Welke appel

De wat zuurdere appels zijn het beste en als het kan neem een appeltje van Biologische afkomst dan weet je zeker dat er geen pesticiden zijn gebruikt 😉

Gedroogde appel

Een gedroogde appel bevat geen vocht meer en kan heel goed gegeven worden als lekker en gezond tussendoortje.

appel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *