Aan de studie over Russische Dwerghamsters

studie russische dwerghamsters

Ik ben van mening dat een mens nooit uitgeleerd is… en ook niet uitgelezen 🙂 Daarom ben ik onlangs begonnen aan een wetenschappelijk boek over laboratorium dieren. Het boek heet “The Laboratory Rabbit, Guinea Pig, Hamster, and Other Rodents”. Een boek met maar liefst 1268 pagina’s 😮

Bladeren op zoek naar de Rus

Allereerst is het zoeken naar informatie over de Russische Dwerghamster. Je zou denken dat een boek met 1268 pagina’s toch wel het één en ander over de Russische Dwerghamster kan vertellen. Maar niets is minder waar! Op 1268 pagina’s heeft de Russische Dwerghamster slechts 3,5 pagina gekregen… das niet veel! Maar we blijven positief, want beter 3,5 pagina met goede info dan 30 pagina’s met onzin, toch? 🙂 Dan wordt er trouwens ook nog in het boek gezegd dat de rus de meest bestudeerde dwerghamstersoort is en toch zijn er over de andere dwerghamstersoorten meer pagina’s geschreven :p

The Laboratory Ravvit, Guinea Pig, Hamster, and Other RodentsRussische Dwerghamsters zijn sociale dieren

Mijn boek waar ik zo naar uitkeek…. waar ik al mijn hoop op had gevestigd… wilde ik nu wel in de prullenbak gooien. Hoe kunnen ze nou zoiets schrijven in een wetenschappelijk boek. Nota bene samengesteld door wetenschappers en dierenartsen! Bizzar. We weten allemaal dat Russische Dwerghamsters niet sociaal zijn. Dus hoe kunnen ze dit nu schrijven. Ik heb meteen de druk datum gecheckt. Het boek moest wel 100 jaar oud zijn! Maar nee, het is heel recent – 2012. Gelukkig heb ik mijn eerste commentaar op het boek ook op facebook gedeeld en daar kwam een leuk gesprek op gang.

Mark Hissink”: De dwerghamsters uit de Phodopus familie zijn in principe allemaal sociale en geen solitaire dieren. In de jaren 90 heb ik diverse groepen van rond de 20 dieren gehad van zowel de Russische – als de Robrovski dwerghamster, van de Campbelli had ik er simpelweg niet zo veel. Waar de exacte oorzaak ligt weet ik niet, er kwamen veel nieuwe hybride kleuren op en de oost Europese broodfok overspoelde de markt. Toen zijn er hamsters met een commercieel aantrekkelijke gedragsstoornis gekomen. Dieren die solitair gehouden moesten worden. Voor dierenwinkels veel interessanter. Die gedragsstoornis is ook in de showdieren terecht gekomen. Helaas scheiden we nu preventief de Russische dwerghamster en blijven we fokken met de dieren die deze stoornis hebben. Ik ben en blijf een voorstander van niet preventief scheiden maar pas scheiden als de stoornis aanwezig is en dan deze dieren ook uit te sluiten van fok

Martin Braak: Ze zijn van oorsprong sociaal, begin en nu nog steeds als je bijv. mijn lijn beoordeeld. Alleen niet zoals het is bij de Campbelli dwerghamster. Ik denk zelf dat wetenschappers in de natuur jonge groepen heeft opgegraven en daar baseren op dat ze in groepen leven. Ik kan met mijn dieren gerust twee vrouwen of twee mannen bij elkaar houden. Ik fok voornamelijk koppelbewijs. Als huisdier denk ik dat het fout kan gaan omdat ze afzonderlijk uitgehaald worden, meer slaapplaatsen in een kooi etc.”

Heel interessant om te lezen! Waren de rusjes vroeger dan wel sociaal? Dat zou in ieder geval verklaren waarom zowel wetenschappers als ook auteurs van vele hamster boeken dit schreven.

Socialer als sociaal gehouden

Wat ik in ieder geval heb gemerkt is dat Russische Dwerghamsters iets socialer zijn als ze socialer worden gehouden. Ik werk met levenslange koppeltjes, dat betekend met name dat jongen opgroeien met zowel de papa als de mama. Dit zorgt er naar mijn mening voor dat ze socialer opgroeien. De vrouwtjes zijn bijvoorbeeld op volwassen leeftijd milder/ liever voor de mannetjes. De vrouwtjes jagen de mannen ook niet weg, wat een veel gehoord probleem is bij koppeltjes. Hierover ga ik een andere keer wat uitgebreider op in 😉

Vaders helpen niet mee…. echt wel!

Een volgend thema dat wordt aangesneden in het boek is dat de papa rusjes niet mee helpen bij een nest. Dat moet dan ook veranderd zijn, want ik (en vele andere fokkers met mij) weet wel beter. De papa’s helpen juist wel mee. Wat opvalt is dat de vaders bij het nest blijven als de moeder even weg gaat. Ook krijgen de jongen drinken uit de snuit van papa. Ik heb onlangs nog papa zien slepen met de jongen, omdat hij een beter nestplekje had bedacht. Dit laatste getuigd van een actieve deelname uit eigen initiatief!

Marin Braak: Dat is onzin, ik heb genoeg gelezen in de wetenschap dat dit wel beweert. Er is een wetenschappelijk artikel over aantal jongen dat overleeft en de overlevingskans is groter als de vader bij aanwezig is.

In 1993 gescheiden van de Campbelli

Ook interessant om te lezen was dat de Russische Dwerghamster en de Campbelli pas in 1993 officieel gescheiden zijn als soort. Daarvoor dacht men dat de Campbelli een ondersoort was van de Russische Dwerghamster. Uit DNA onderzoek is naar voren gekomen dat de Russische Dwerghamster en de Campbelli ongeveer 0,8 – 1 miljoen jaar geleden uit elkaar zijn gegaan als soort.

Het allergrootste verschil tussen de Russische Dwerghamster en Campbelli Dwerghamster is dat de Rus gevoelig is voor daglengte en de Campbelli totaal niet. Dit wordt in de wetenschap ook als voornaamste verschil gezien. Daarnaast heeft de rus karakteristiek behaarde pootjes hetgeen de Campbelli niet heeft.

boek russische dwerghamster
Marika Stoevelaar aan de Russische Dwerghamster studie

Wat is het juiste gewicht? Ligt eraan hoe laat het licht aan gaat!

De wetenschap raakt niet uitgesproken over de gevoeligheid voor zonlicht/daglengte. De Russische Dwerghamster is zeer gevoelig voor de lengte van de dag. Zijn hele lichaam reageert hierop. Ook als het gaat om het lichaamsgewicht. Zelfs in gevangenschap kan het lichaamsgewicht in de winter, waarbij de daglengte niet kunstmatig wordt beïnvloed, met 40 tot 50% afnemen! Dat is bizar veel! Bij mij vallen ze gemiddeld 20% af.

Het standaard gewicht is voor een vrouw maximaal 30 gram en voor een man tussen de 40 – 50 gram. Dat is net iets minder dan ik zelf meet. Bij mij zitten ze er gemiddeld 10 gram boven.

Wanner begint de puberteit? Ligt eraan hoe laat het licht aan gaat!

Dat zeg ik! Alles staat en valt met de daglengte bij deze dieren. We hebben er nooit zo bij stilgestaan, maar de daglengte beïnvloed zelfs de puberteit. De het tijdstip waarop de mannetjes vruchtbaar worden. Dat de mannetjes minder tot niet vruchtbaar zijn in de winter, dat wisten we wel, maar dat de puberteit wordt opgeschoven, dat wisten we nog niet. Het lijkt erop dat wanneer de moeder tijdens de zwangerschap in wintervacht is gegaan dat de jongen die geboren worden dit meekrijgen via een hormoon waarschijnlijk. Dit zorgt ervoor dat de puberteit bij mannetjes behoorlijk wordt opgeschoven.

De lengte is langer dan verwacht

In het boek beschrijven ze de lengte van de Russische Dwerghamster. De mannen zijn 11 cm en de vrouwen 9 cm. Ik weet alleen niet wat de meetmethode is geweest. Wij meten de dieren als ze springlevend en bij kennis zijn. Ik denk dat de wetenschappers dieren hebben gebruikt die met hun pootjes wijd liggen… Dan zou het wel ongeveer kloppen. Ik meet vrouwtjes c.a. 7 cm in wakkere toestand, dus niet uitgerekt en de mannen 9 cm. Als je ze plat zou leggen dan kom je wel ongeveer aan de 9 en 11 cm.

Dik worden bij te lang licht!

Uit verder onderzoek is gebleken dat Russische Dwerghamsters dik kunnen worden als ze niet in wintervacht gaan. Dus als de daglengte altijd constant lang is, kunnen de dieren overgewicht krijgen. Dit verklaart bij mij ook waarom Mandarijnen beter op gewicht blijven als er vorst overheen is geweest :p Zo noem ik de winterdip. Alle hamstertjes vallen af in de winter, maar voor de mandarijnen lijkt het goed te werken voor hun lijn.

Verschillende Russische Dwerghamster kolonies

Er is experimentele data beschikbaar die erop wijst dat er meerdere kolonies zijn, dus meerdere groepen. Het verschil zit m in de gevoeligheid voor de daglengte. De ene groep is daar gevoeliger voor dan de andere. Daarom gaan rusjes in Amerika en China ook bijna niet of moeizamer in wintervacht.

Lekkere temperatuur

Rusjes kunnen het beste gehouden worden in een kamertemperatuur tussen de 20-25 graden. De beste luchtvochtigheid is > 50%.

Schemer en nachtdieren

In het boek worden rusjes nacht en schemerdieren genoemd. Dat betekend dat ze met name s’avonds, s’ nachts en in de vroege ochtend actief zijn. Ik geloof wel dat dit ritme eenvoudig te beïnvloeden is.

Geurklier groter tijdens het paringsseizoen

Zowel mannetjes als vrouwtjes hebben een geurklier. Deze schijnt gevoelig te zijn voor testosteron, vitamine D en estradiol (is een geslachtshormoon en valt in de groep van oestrogenen. Het wordt doorgaans als een ‘vrouwelijk’ hormoon gezien). De geurklier speelt dus naast het markeren van het territorium ook nog een belangrijke rol bij de voortplanting en de herkenning van het geslacht. Bij mannetjes is de geurklier groter tijdens het paringsseizoen.

Mocht je je afvragen wanneer het parinsseizoen is? Deze begint in het wild tussen april en mei en kan tot aan september duren ongeveer. Dat zien we hier bij ons in gevangenschap eigenlijk ook wel terug als we de natuurlijke loop van de seizoenen volgen en geen licht aandoen.

Jammer…

Het is jammer dat er niets over de anatomie verteld wordt. Ook komen er niet veel aandoeningen aan bod en wordt er niets gezegd over de Torpor toestand van de rus.

2 gedachten over “Aan de studie over Russische Dwerghamsters

 • 7 juni 2019 om 18:51
  Permalink

  volwassen gewicht vrouwtjes 30 gram en mannen 40-50 gram????
  bij mij zijn de diertjes allemaal ook de volwassen diertjes die ik bij andere fokkers haal al 30 gram als ze 4 weken zijn !!!
  Volwassen zitten ze hier rond de 65 gram
  wat is hierin veranderd of hebben jullie het alleen over diertjes in het wild?

  Beantwoorden
  • 7 juni 2019 om 21:53
   Permalink

   Hi Silvia
   Dit is gebaseerd op onderzoek zowel in het wild als in een laboratorium 😉
   Onze dieren worden een stuk groter, dat komt met name door selectie. Als de fokker op een bepaald gewicht selecteert dan zal dat het gewicht beïnvloeden. Het bovenstaande is dus op basis van 100% zuivere Russische Dwerghamsters in het wild.

   Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *