GEZONDHEID

Dwerghamsters zijn kleine gevoelige dieren. Het zijn prooidieren en zullen daarom een aandoening zoveel mogelijk verborgen houden. In de natuur vallen dieren eerder ten prooi als ze zwak zijn. Je moet je hamstertje dus regelmatig controleren! Hamsters zijn zeer vatbaar voor stammen van het menselijke verkoudheidsvirus.

Bekijk hieronder de verschillende aandoeningen voor de verschillende lichaamsgebieden.

REGELMATIG HAMSTER CHECKEN

  • Wekelijks – Het hamstertje in zijn algemeen controleren. Kijken of er geen kale plekjes, korstjes of wondjes zijn. Het gezichtje bekijken, het neusje en de oortjes.
  • Maandelijks – De tandjes maandelijks controleren. Dit is belangrijk want een afwijking in de tanden kan binnen een maand al voor grote problemen zorgen.

SYMPTOMEN ZIEKE HAMSTER

Als een hamster echt iets mankeert dan kun je dat herkennen aan de volgende symptomen:

  • algemeen onwel (malaise)
  • verminderde alertheid
  • minder actieve houding van kop en lichaam
  • verminderde uithoudingsvermogen (radje rennen minder dan normaal)
  • vermagering
  • doffe, stugge vacht
  • afwijkende ademhaling
  • slechte eetlust
  • niet willen drinken

Als je hamster 1 of meerdere symptomen uit bovenstaande opsomming vertoont dan kunnen we hem algemeen ziek noemen. Hiermee kan dus gezegd worden dat de hamster ziek is maar nog niet wat hij precies heeft (oorzaak).

Handige gezondheidskaart

INFECTIES

Infecties worden veroorzaakt door micro-organismen, deze zijn met het blote oog niet of moeilijk zichtbaar. Micro-organismen die in een levend organisme leven doen dit parasitisch. De meest bekende micro-organismen die parasitisch leven zijn vlooien en wormen). Deze zijn groter en met het blote oog waarneembaar. Maar ook veel schimmels kunnen parasitisch in een lichaam leven.

wet tailWet Tail
Ofwel ‘natstaart’ is een zeer besmettelijke hamsterziekte die wordt veroorzaakt door een bacterie. Hevige diaree, een gebrek aan eetlust en sloomheid zijn de belangrijkste symptomen van deze ziekte. Door de diaree wordt het gebied rondt de staart nat en hieraan dankt de ziekte dan ook zijn naam. ‘Wet Tail’ is meestal fataal. Het blijkt dat stress en hygiëne een belangrijke rol kunnen spelen bij het ontstaan van deze ziekte, omdat juist slecht verzorgde en gestreste dieren vatbaarder zijn. Omdat ‘Wet Tail’ erg besmettelijke is, moet alles wat met de zieke dieren in aanraking is geweest goed worden ontsmet. Nat staart komt alleen bij Syrische hamsters voor.

ONTSTEKINGEN

Een ontsteking kan ontstaan door een infectie met micro-organismen of door trauma. In het laatste geval is geen sprake van micro-organismen in de haard van de ontsteking dit noemen we ook wel een “aseptische ontsteking”. Een ontsteking gaat vaak gepaard met een verhoogde afscheiding. Een neusontsteking zal in deze situatie leiden tot neusuitvloeiing. Deze kan helder en dun vloeibaar zijn, dit noemt met een “sereuze uitvloeiing”. Een uitvloeiing die een dikkere is noemt men “muceus” of wel slijmerig. Een ontsteking die met één van netgenoemde slijm gelpaard gaat noemen we “catarrale ontsteking”. Als er pus wordt gevormd noemen we de ontsteking een “purulente ontsteking”.  Pus, mucus, bloed en dergelijke die bij een ontsteking vrij kunnen komen noemt met ook wel “exudaat”.

LCM (Lymphozytaire Choriomeningitis) LCM is een hersenvliesontsteking die alleen bij jonge Syrische hamsters voorkomt, ze zijn nog niet bij dwerghamsters geconstateerd. Hamsters met LCM worden mager, slaperig en krijgen een ruige vacht. Daarna komen er bindvliesontstekingen en worden ze bijna altijd ‘lichtschuw’. Na ong.4 weken is de ziekte meestal over, het heeft zelden een dodelijke afloop. Belangrijk! is dat zwangere vrouwen geen Syrische hamsters in huis nemen. Bij zwangere vrouwen waarbij de hamster LCM heeft kan een miskraam of misvorming van de baby ontstaan! Hamsters ouder dan 5 maanden hebben geen kans meer op LCM. Om helemaal geen risico te nemen om een hamster met LCM te kopen zijn er de zogenaamde ‘LCM-vrije kweekstammen’

PUS

Bij pus denken we “bah vies..” pus is een ophoping van dode cellen en dode bacteriën en is vaak geel van kleur. Ook kan pus een behoorlijke vieze geur hebben. Sommige bacteriën veroorzaken een groen/gele pus. Als je pus bij je hamster ziet dan kan dit dus duiden op een ontsteking. Een bijzondere vorm van een ontsteking is een abces, deze komt bij hamsters regelmatig voor.

ALLERGIE

Een allergie is eigenlijk een te heftige reactie van het lichaam (afweerstelsel). Het komt bijvoorbeeld nogal eens voor dat hamsters een stof allergie hebben waardoor ze zaagsel of hooi niet tolereren. Kijk ook bij Huidaandoeningen.

GEDRAGSSTOORNISSEN

Er kunnen naast fysieke klachten ook psychische klachten voorkomem bij hamsters dit kan zich o.a. uiten in gedragsstoornissen. Hieronder worden enkele gedragsstoornissen besproken. Deze aandoeningen hebben een erflijk karakter en kunnen dus overgedragen worden van generatie op generatie.

LABORATORIUM DWERGHAMSTER ALGEMEEN

Tabe 1l: Hamster Koolhydraten/lipide metabolisme
Glucose (mg/dl) Cholesterol (mg/dl) Triglycerides (mg/dl) Lipids (mg/dl)
37 – 198 112 – 210 72 – 350 224 – 466
Tabel 2: Urine waarde
Volume (ml/kg/d) pH Helderheid Eiwit (mg/wk) Kristallen
7 ml/d 5,1 – 8,4 troebel 10 TP;
CaCO3
Tabel 3: Hamster Enzymen
ALP (IU/I) ALT (IU/I) AST (IU/I) LDH (IU/I) Amylase (IU/I) CK (IU/I)
50 – 186 20 – 128 20 – 150 100 – 300 154 – 196 23
Tabel 4: Hamster Hormonen
Cortisol (ug/dl) C’
sterone
(ug/dl)
T3 (ng/dl) T4 (ug/dl) LH (ng/ml) FSH ((ng/ml) Estradiol (pg/ml) Progest (ng/ml) Prolactin (ng/ml) Testos (pg/ml)
2.3 – 3.2 5.5 – 9.3 30 – 80 3 – 7 20 – 40 100 – 300 5 – 10 1 5 – 10 1.5 – 2
Tabel 4: Leverfunctie
Bilirubine
(mg/dl)
Eiwit
(g/dl)
Albumin
(g/dl)
Globulins
(g/dl)
0.1 – 0.9 5.2 – 7.0 3.5 – 4.9 2.7 – 4.2
Tabel 5: Nierfunctie Hamster
BUN
(mg/dl)
Creatine
(mg/dl)
12 – 26 0.4 – 1.4
Tabel 6: Electrolite Hamster
Ca
(mg/dl)
CI
(Mg/dl)
P
(mg/dl)
K
(mEg/l)
Na
(mEg/l)
5.3 12.0 93 – 110 3.0 – 9.9 3.9 – 6.0 128 – 150

DWERGHAMSTER HEEFT BLOEDING

Een hamstertje is een kleine gevoelig diertje dat weleens gewond kan raken. Het grote gevaar bij bloedingen is dat bij grote bloedingen het diertje zelfs kan komen te overlijden.
Hoeveel bloed het diertje in een bepaald tijd verliest hangt af van de grootte van het gat in het bloedvat, maar ook van het soort bloedvat. Op basis daarvan onderscheiden we 3 soorten bloedingen:

Haarvatbloeding: Dit is een redelijk ongevaarlijke bloeding. Deze bloeding moet uiteraard wel verzorgd worden. Vaak is de wond is niet diep (alleen een schaafwondje) en er is niet zoveel bloedverlies. Desinfecteer de wond goed. Verbinden is vaak niet nodig.

Aderlijke bloeding: Hier stroomt het bloed gelijkmatig en heeft het een donker rode kleur. Deze kleur komt doordat het bloed in de aders naar het hart toestroomt en arm aan zuurstof is. Maak de wond goed schoon met een ontsmettingsmiddel of met een gedept in gekookt water steriel gaasje. Ga wel voor de zekerheid met je hamstertje naar de dierenarts, deze zal de wond nogmaals nakijken, verschonen en wellicht verbinden of hechten. Slagaderlijke bloeding: Dit is een zeer ernstige bloeding, die de hamster fataal kan worden. Het bloed gutst schoksgewijs uit de wond en is helderrood van kleur. Dit komt doordat het rechtstreeks afkomstig is van het hart en veel zuurstof bevat. De hamster kan dus in korte tijd zeer veel bloed verliezen. Snel handelen is dan ook geboden.  Je kunt de volgende dingen doen terwijl je snel richting de dierenarts gaat: Leg het lichaamsdeel dat bloed hoger dan de rest van het lichaam, indien dit mogelijk is. Leg enkele steriele gaasjes op de wond om de bloeding zoveel mogelijk te stelpen. Breng de hamster zo snel mogelijk naar de dierenarts.

DWERGHAMSTER MET ABCES

Wanneer de huid van een hamster beschadigd is, bijvoorbeeld door een splinter of een snijwondje, kan dit gaan ontsteken. Wanneer zo’n ontsteking onder de huid zit terwijl de opperhuid wel is geheeld, vormt zich een onderhuids bultje dat steeds groter kan worden. Dit noemt men een abces. Zo’n bacteriële ontsteking moet worden behandeld door de dierenarts. Hij zal het abces opensnijden en schoonspoelen. De infectie zelf zal behandeld worden met een antibiotica.

DWERGHAMSTER MET BIJTWOND

Als je meerdere dieren bij elkaar zet dan heb je grote kans op bijtwonden. Daarom is het allereerste advies pas op met koppelen en zet nooit zomaar twee (volwassen) hamsters bij elkaar. Gebeurd het dat je hamster een bijtwond oploopt door een gevecht met een andere hamster of misschien is de kat wel in de buurt geweest, ontsmet de wond dan zo snel mogelijk met een desinfecterend middel. Het licht er een beetje aan hoe groot en diep de wond is maar ook hier is het vaak wel raadzaam om even bij de dierenarts langs te gaan.

EPILEPTISCHE AANVAL

Epilepsie is een plotselinge verandering in het bewustzijn van de hamster, waarbij krampen in lichaamsdelen kunnen optreden. Dit wordt ook wel een toeval genoemd. Hoe lang zo’n aanval duurt kan verschillen, soms is de aanval zo kort dat deze niet eens opgemerkt wordt. Maar in het algemeen duren de aanvallen tussen de halve minuut tot een minuut.

Wat zijn de symptomen?

  • Omvallen en in een afwijkende houding blijven liggen
  • Bewusteloosheid
  • Krampaanvallen in enkele of alle lichaamsdelen
  • Het laten lopen van urine
  • Kwijlen
  • verwijde pupillen die ongevoelig zijn voor licht (is bij een hamster bijna niet te zien)
  • verkleuring van de slijmvliezen naar (donker)rood tot blauw.

Na zo’n aanval zal het diertje erg moe zijn en kan deze zelf gaan hijgen van de inspanning. De hamster is suffig en ongecoördineerd.
Het is niet leuk om zo’n aanval te zien en het lijkt meestal heftiger dan het is, probeer daarom rustig te blijven.

Tijdens de aanval kun je eigenlijk erg weinig doen. Let op waar de hamster zich op dat moment bevindt. Als hij bijvoorbeeld op een plateau ligt pas dan op dat hij er niet vanaf valt. Leg de hamster na de aanval in op een rustige plek neer en ga zo snel mogelijk met hem naar de dierenarts.